Kroatisk mat

Kroatiska köket är ett heterogent kök och störst inverkan på matlagningen har kommit från dess ockupatörer. Skillnaderna i valet av livsmedel och typ av matlagning är mest markant mellan  fastlandet och kustområdet. Fastlandet präglas av de tidigare slaviska influenserna och de senare ungerska, österrikiska och turkiska - medan kustregionen bär influenser av de romerska, illyriska och grekiska, samt av medelhavets italienska och franska kök.

Saknas länk till receptet är det under arbete.

Förrätt
Burek
Potatis burek 
Pašteta od tunjevine - Tonfiskröra
Burek od špinata sa feta sirom - Burek med spenat och fetaost
Zagorski štrukli

Soppa
Savoykåls gryta 
Soppbuljong
Varivo od korabice - Krämig kålrabbisoppa 
Varivo od poriluka - Purjolökssoppa 
Tomatsoppa från Adriatiska havet - Juha od pomidora

Fisk & Skaldjur
Havskräftor buzara - Škampi na buzaru
Sarma
Ugnsbakad lammbog med örter och vitvin 
Dalmatisk risotto
Pljeskavice med riži biži
Dalmatisk nötrulle - Dalmatinska Pašticada
Čevapčići i lepinja bröd
Punjene paprike - Fyllda paprikor
Japrak - grönkålsdolmar
Dalmatisk risotto med kalvkött 
Bön- & korvgryta 
Hrvatski gulaš - Kroatisk gulasch 
Teletina s bižima - Kalvkött med ärtor
Vinski gulaš - Vinkokt gulasch
Obrazine po dalmatinski - Dalmatiska oxkinder 
Sarme od kelja - Sarma med savoykål
Musaka från Kroatien
Sinjski arambaši - Kåldolmar från Sinj
Lički lonac - Kålgryta med lamm från Lika
Zagrebački odrezak - Zagreb stek
Čobanac - Herdegryta
Sekeli gulaš
Svinjske koljenice - Ugnsbakade fläsklägg 
Primorska janjetina - Lamm från Primorje
Punjene tikvice - Fyllda zucchini 
Marinirane janjeće bržolice - Marinerade lammhalskotletter
Ražnjići - Köttspett 
Dalmatinske polpete
Škartoceti u umaku - Roulader i skysås  
Junetina na brudet - Oxkött a la brudet
Pržolica s kaduljom 
Pržolica na slavonski

Inälvor
Leverfrukost 
Kroatisk levergulasch
Tripice - Dalmatisk tarmgryta
Žigerica na zeca - Dalmatisk levergryta 

Vilt
Viltgryta med blåbär och gnocchi
Zec u vinu - Vinkokt hare
Kanin i viltsky med champinjoner

Fågel
Fylld ugnsbakad anka med mlinci
Piletina na primoštenski - Kyckling á la Primošten 
Sinjski rižot od prepelica - Vaktelrisotto från Sinj

Tillbehör/Vegetariskt
Mlinci
Hemmagjord filodeg
Tikva na lešo - kokt zucchini med potatis
Ost ystad med vinäger
Domaća salata - Kroatisk potatissallad
Đuveč - Djuvec
Dinstani kiseli kupus - Ångkokt surkål
Francuska salata - Fransk sallad
Hemmagjord kajmak - skorup 
Zapečene tikvice na primorski – Zucchinigratäng
Pujina - Dalmatisk ricotta ost
Blitva sa krupirima na lešo - Mangold med kokt potatis
Fritule sa tikvicama - frityrbollar med zucchini 
Sataraš
Hercegovački uštipci - Stekta plättar från Herzegovina

Konservering

Dryck
Hemmagjord cherry på surkörsbär - Višnjevac  

Bröd
Pogača - påskbröd 
Lepinje / Somuni - grillbröd
Dalmatiskt lantbröd under glödande lock - Kruh ispod peke 
Pinca
Uskrsne pogačice
Kraml pogače - Pogačice sa čvarcima
Baškot
Pogača - Påskbröd med jäst 
Varaždinski klipići - portionsbröd till kallskuret

Efterrätt
Kastanjebakelse
Baklava
Krafne - Frityrmunkar
Paradižot - Snöägg
Pispalji - friterade brödstänger
Sura körsbärs krans
Vallmokaka - Makovnjača
Kaka med jujubär - Kolač od žižula
Čupavci - svärmors kokosrutor
Pohane jabuke - panerade äppelskivor
Dalmatinske fritule - dalmatiska frityrbollar
Kroštule - Kroatiska klenäter 
Štrudla od jabuka - Apfelstrudel
Fritule med yoghurt - frityrbollar från Primošten
Mramorni kolač od rogača - Tigerkaka med johannesbröd
Kocke od rogača - Johannesbröds rutor
Krempalačinke - Pannkakstårta
Samoborske Kremšnite
Zagrebačke Kremšnite
Šaumšnite
Uštipci - Kroatiska plättar
Polumjeseci sa orasima - Halvmånekakor med valnötter 
Fritule sa jabukama - frityrbollar med äpple 
Posne fritule - fastans frityrbollar
Rožata - Bryllépudding - Creme caramel
Kaprijske fritule
Krafne med surdeg
Palaćinke punjene orasima - Valnötsfyllda pannkakor
Vanilin roščići - Hästskor med vanilj 
Orehnjača - Valnötsstrudel 
Kuglof
Povitica
Hrvatske palaćinke - Kroatiska färskostfyllda pannkakor

Övrigt
Kryddor på 3 språk
Fisk och skaldjur på 3 språk 
Besök på ett rökeri 
Kroatiska fisk- och skaldjursgrytor

1 kommentar: