tisdag 26 mars 2013

Varivo od poriluka - Purjolökssoppa

Våren är på gång, men denna något vintriga soppa är ett snabbt kort när man vill ha något varmt i magen.
Purjolökssoppa - 5-6 port
(Varivo od poriluka)

100 g kallrökt kött eller bacon
300 g purjolök (ca 1-1½)
2 msk vetemjöl
1 msk paprikapulver
1 liter grönsaks -/soppbuljong
2 potatisar
salt och peppar
valfria kryddor: libbsticka, salvia, mejram, basilka, oregano, timjan...allt passar bra.

Skär köttet i mindre ätstora bitar. Viktigt att det är rökt kött, som ger hela smaken till soppan. 
Här har jag lite rökt grishals (karré) från faster. Gårdens grisar alltså. Mums.


Skär purjolöken i större bitar och fräs kött och purjolök ihop tills purjolöken blivit glansig och fin. Strö över vetemjöl och paprika, rör ihop och häll på buljongen. Skär potatisarna i mindre bitar och lägg i dem också ihop med valfria kryddor. Låt småkoka 20 minuter tills potatisarna är klara. Smaka av sältan och peppra upp smaken.