tisdag 4 mars 2014

Fritule med yoghurt - frityrbollar från Primošten

Klassiska dalmatiska fritule görs med jäst. Dessa fritule från Primošten görs med bakpulver och yoghurt, vilket då inte innebär någon jäsning. Den senast månaden har jag gjort ca 10 satser av dessa för att få till det perfekta receptet. Blir smeten för lös (av lös yoghurt), suger de åt sig för mycket olja, har man i för lite bakpulver ramlar de ihop och blir som skrynkliga gamla potatisar. Efter 10 satser är jag nöjd och familjen har faktiskt fortfarande inte tröttnat. Fast det är fettisdagen idag, så struntar vi helt i semlor, det åt vi ju förra veckan. Imorgon börjar fastan, så det blir dubbel sats med fritule idag.


Fritule od jogurta

(Primoštenska fritule)
(Frityrbollar från Primošten)

400 g fast yoghurt
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 msk mörk rom
150 g vetemjöl
2 tsk bakpulver (10 g)
1 nypa salt

+750 ml olja att fritera i

+100 g socker att strö på

 Vi börjar med yoghurten. Vad jag menar med fast yoghurt är att när du skopar upp den med skeden, så lossnar den inte om du inte drämmer skeden mot något. Vad du kan köpa är turkisk fast yoghurt, eller enklast; häll upp vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter och låta rinna av. Lätt som en plätt.

 Smeten skall bli ganska fast - inte degig, men absolut inte rinnig.

Värm upp oljan till 175°C och se till att hålla värmen. Om temperaturen stiger för högt, blir fritule bruna utanpå och degiga inuti. När du skall börja skeda i fritule doppar du din tesked i den heta oljan och tar sedan en sked smet och låter den glida av skeden precis vid ytan. Nu behöver du inte doppa skeden i oljan mer utan fortsätter bara skeda ner tills ytan är full av små bollar. Låt dem friteras tills de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på papper och strö socker på.

Inte degig inuti utan luftiga.