onsdag 16 januari 2013

Varivo od korabice - Krämig kålrabbisoppa

Kålrabbi är en grönsak som är ganska anonym. Folk kanske inte vet vad de ska göra av den, men den borde ätas oftare då den innehåller B-vitamin, C-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, magnesium, folinsyra och massor av grova kostfibrer. Det är slutet på säsongen för den lilla raringen, så passa på och tillaga denna närande soppa.


Krämig kålrabbisoppa - 4 port
(Varivo od korabice)

1 kålrabbi
4 fasta potatisar
1 hackad lök
5-6 dl vatten
1 dl mjölk
2 msk mjöl
1 msk paprikapulver
1 tsk hackad persilja
salt
svartpeppar
1 dl gräddfil

 Skala kålrabbi och potatis.

 Klyfta i grova bitar och skiva både kålrabbi och potatis.


Svetta den hackade löken i olivolja. När den har mjuknat häller du i kålrabbi och potatis och häller på vattnet. Tillsätt även torkad persilja. Låt koka ca 20 minuter. Potatisarna kommer vara klara tidigare, men låt dem gärna koka sönder något, det ger en krämigare soppa. Smaka av kålrabbin om soppan är klar.

Skaka ihop en toppredning av paprikapulver, vetemjöl och mjölk. Häll ner i soppan och rör om. 
Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av grytan: salt, peppar? Dra bort grytan från spisen. 
Rör i gräddfilen och smaka av med citron.