fredag 31 oktober 2014

Fritule sa tikvicama - frityrbollar med zucchini

I Dalmatien smaksätter man gärna fritule med russin, när man gör söta sådana. Nu när skördefesten snart är över, passar jag på att göra salta fritule med härlig zucchini i. Dessa godingar serverar du gärna till något kallskuret tex.

Fritule sa tikvicama – ca 70-80 st

12 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
1 äggula
10 g salt
1 msk olja
450 g vetemjöl

0,75 l olja att fritera i
Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut det med den ljumna vätskan. Vispa i äggula, salt och olja. Vänd ner mjölet och slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Skölj zucchinin, skala den inte. Grovriv den och vänd ner den försiktigt i smeten. Låt vila tills oljan blir varm.
Värm oljan till 170°C och skeda ner smeten i den varma oljan. Fritera tills bullarna är gyllenbruna 
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper.