tisdag 23 juli 2013

Risotto Cantinetta - vit risotto med räkor och grädde

Denna fina risotton brukar jag laga med enbart räkor, men jag fick tag på fina späda zucchini och då fick de också åka i. Namnet har risotton fått från en restaurang där vi har ätit en liknande risotto.
Risotto Cantinetta - 5 port

7-8 dl fiskbuljong
1 hackad lök
1 hackad vitlök
4 dl risottoris
1 msk hackad persilja
½ zucchini
1½ dl grädde
500 g räkor
Stek den hackade löken mjuk i lite olja. Rör i den hackade vitlöken och vänd ner riset. Rosta riset lite lätt på medelvärme. Det skall inte bli brunt, eller brynt. Bara bli lite glansigt. Häll nu på fiskbuljong lite i taget. Låt all vätska sugas upp innan du på nytt häller på en/två deciliter buljong. Stå bredvid din kastrull, vakta den noga och rör hela tiden. Riset brukar bli klart efter ca 20 minuter, men smaka av riset något tidigare.

 När det är nästan klart, fortfarande lite krispig kärna, vänder du när den tärnade zucchinin, häller på grädde och rör om. Låt riset få ett snabbt uppkok. Vänd ner räkorna, locket på och ställ fram på bordet. 

De få minuterna det tar för familjen att samlas vid bordet kommer riset bli klart. Bara en halv minut över tiden och riset har kokat över - det blir inte gott. Skillnaden är hårfin mellan risotto och gröt.