fredag 15 mars 2013

Viltgryta med blåbär och gnocchi

Viltgryta med blåbär kan låta som en konstig kombination, men jag lovar att det blir mycket gott. Blåbären bidrar till grytans mörka färg, men också till en lätt sötma och syra. Grytan kan göras på både viltkött och nötkött. Jag har ett älgytterlår i frysen, som jag använder i grytan.

Viltgryta med blåbär - 5-6 port
(Divlji gulaš)

1 kg viltkött eller nötkött
2 gula lökar
1 längd stjälkselleri
1 stor morot
2-3 klyftor vitlök
5 enbär
½ l vilt- eller oxbuljong
100 g blåbär
2 dl rödvin
2 lagerblad
1 tsk rosmarin
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk ajvar
1 äpple

Skär köttbitarna i grytbitar och bryn dem i en stekpanna. Se till att köttet är rumstempererat. Bryn köttet i omgångar så att inte stekpannan svalnar och allt börjar koka. Bryn ordentligt: ingen färg = ingen smak.
 
Lägg köttet åt sidan och stek den hackade löken tills den är mjuk. Tillsätt finriven morot, hackad selleri och vitlök. Låt mjukna till. Tillsätt krossade enbär, lagerblad, rosmarin och kött. Häll på buljong, rödvin och blåbär. Köttet skall koka tills det är mört, ca 2 timmar eller 3 timmar i ugn. Tillsätt ajvar, salt och peppar. Om grytan är lite vattnig, låter du den koka ner ytterligare, tills du fått en fin sås. Tillsätt finrivet äpple. Låt koka upp och servera med gnocchi.

Gnocchi - ca 100 st
(Njoke)

600 g mjölig potatis
300 g vetemjöl
2 ägg
½ dl rapsolja
10 g salt
1 nypa muskotnöt

Koka potatisarna med skal på. Går bra att göra dagen innan. Skala dem och pressa med potatispress.

 Potatis, mjöl, ägg, olja, salt och muskotnöt.
 Knåda ihop till en deg.
 Dela degen i mindre bitar och rulla ut med händerna till 2 cm tjocka korvar. 
Använd lite mjöl på bakytan.
 Vill du absolut göra räfflade fancy-schmancy gnocchi, följer du följande bildspel. 
Doppa ovansidan av gaffeln i mjöl. Tryck gnocchibiten på gaffeln.

 Rulla iväg gnocchin med fingret.
 

 


 Så här blir de. Jag är ingen expert, men det duger.
Koka upp mycket saltat vatten i en kastrull. Lägg ner gnocchi i omgångar. 
Så fort de flutit upp tar du ut dem med hålslev och håll dem varma tills resten är klara.

Gnocchi går utmärkt bra att frysa efter man har kokat dem. 
Ett annat sätt att variera dem EFTER kokning är att smörsteka dem lite lätt i en stekpanna. 
Strö över lite ströbröd och slunga i pannan tills de har fått en krispig yta.