söndag 4 maj 2014

Kraml pogače - Pogačice sa čvarcima

En specialité från norra Kroatien är dessa små brödbullar med friterat späck. Det friterade späcket är en delikatess i hela Kroatien, men det är just i norr man blandar det i bröd. Späcket kallas för žmare i Dalmatien (södra kustområdet i Kroatien), eller čvarci i de norra delarna av landet.
Kraml pogače - Pogačice sa čvarcima - 30 st
(Späckbullar)

10 g jäst
600 g mjölk
1 ägg
20 g salt
10 g socker
1 kg vetemjöl (eller 850 g vete+150 g graham)
350 g čvarci/žmare

1 ägg/mjölk att pensla med

Rör ut jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och socker och vispa ihop. Tillsätt mjöl och knåda till en spänstig deg. Låt degen jästa i 1 timma.

Och nu undrar ni så klart vart man kan få tag på friterat späck? Mina žmare har jag fått från min faster, men jag brukar handla dessa i Göteborgs Saluhall. Butiken hittar ni här eller här. Letar du i andra delar av landet, så kan de finnas i delikatessbutiker som säljer östeuropeiska specialitéer. Har de inte inne, kanske detta kan beställas. Vill du göra egna, så finns tydliga instruktioner här, som inte kräver att man förstår språket heller.


När degen har jäst klart, kavlar du ut den till en plåtstor rektangel. Strö på žmare och tryck ner dem i degen med handen. Vik degen till ett kuvert och kavla med kaveln till en ganska platt kaka. Låt jäsa 30 minuter. Upprepa ytterligare två gånger. När den har jäst den sista omgången är det dags att stansa ut runda bullar. Använd en stans om 7 cm i diameter. Det går bra med ett glas tex. Lägg bullarna på bakplåt och låt jäsa 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg, eller mjölk. In med dem i ugnen på 225°C och  låt gräddas ca 15 minuter.