torsdag 15 januari 2015

Brancin ko na ražnju - Seabass som grillad

Vintertid är det kanske inte så kul att ställa sig ute i -10°C och grilla fisk. Mörkret låter dig knappt se fisken och när du väl skall sätta dig att äta så har fisken kallnat och smaken infinner sig inte riktigt. Så vad gör man? Jo, man både steker och ugnsbakar, så blir det toppen - som grillat! I det här receptet använder jag seabass, men det går utmärkt att använda vilken hel fisk man vill: röding, regnbåge, öring, seabream etc. Dessutom är det en bra rätt att ta till när man har mycket folk på besök. I ugnen sköter sig firrarna bra själva.
Brancin ko na ražnju - 4 port
(Seabass som grillad)

2 st hela fiskar
salt
peppar
olivolja
½ purjolök
2 morötter
1 finhackad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
Fjälla och rensa fiskarna. Torka av dem och snitta noga djupt ner till benet. Salta noga och låt stå i kylen minst 2 timmar innan tillagningen.
Strimla purjolök och morot i juliennestavar och stek dem i lite smör tills de blir mjuka. Lägg grönsakarna i botten på en ugnsfast form.
Hetta upp neutral olja i stekpannan - snåla inte - rejält med olja! Låt oljan bli riktigt het och lägg ner fiskarna i stekpannan. Bryn dem på ena sidan och andra. Max 1 minut på vardera sidan. Lägg nu fiskarna på grönsaksbädden och in med dem i ugnen på 175°C i ca 20-30 minuter - beroende på hur stora fiskarna är. Lyft köttet på den tjockaste delen av kroppen vid huvudet. Köttet skall ha blivit fast och inget blod skall synas på benen.
Strö på viltlök och ringla över olivolja. Bena ur filéerna och servera med tex. potatissallad till.