lördag 10 maj 2014

Hobotnica na salatu sa krompirima - Bläckfisksallad med potatis

Dalmater är riktiga bläckfiskälskare och den här salladsvarianten är en av de två som äts regelbundet, särskilt under sommarmånaderna. Den andra varianten kan ni läsa mer om här.  Den här rätten serveras antingen som förrätt, eller som en egen måltid när man vill äta lite lättare.
Hobotnica na salatu sa krumpirima - 8 pers
(Bläckfisksallad med potatis)

1 st åtta-armad bläckfisk (octopus) upp till 1 kg
1 kg fast potatis
2 msk hackad persilja
1 röd lök
3/4 dl olivolja
salt
peppar
Bläckfisken du skall använda skall ha varit frusen. Annars kommer du behöva slå den med en kötthammare, länge...men när du väl skall använda bläckfisken skall den vara tinad. Börja med att rengöra bläckfisken. Skölj den noga i kallt vatten och töm huvudet på smuts. Fyll en stor kastrull med vatten och lägg bläckfisken. Koka bläckfisken i vattnet i 45 minuter.
I en annan kastrull kokar du potatisarna med skalet på tills de är mjuka. Låt både bläckfisk och potatisar svalna så att du kan hantera dem med händerna. Skala potatisarna och skär bitarna i tärningar eller skivor. Skär huvudet av bläckfisken och rensa ut mellandelen. Skiva armarna i småbitar. Tärna löken och hacka persiljan. Lägg allt i en skål och salta, peppra och ringa olivolja över. Smaka av sältan. Servera gärna ljummen, men kan även ätas kall. Gärna med ett glas öl till.