torsdag 28 januari 2016

Hercegovački uštipci - Stekta plättar från Herzegovina

När vi besöker min makes släkt i Herzegovina bjuds det alltid på uštipci. I Herzegovina anlitas de bästa tillverkarna av dessa plättar för att steka upp hundratals uštipci inför bröllop. Uštipci äter man med kallskuret, eller bara som de är. Det svåraste med dem är att hälla ut dem i stekpannan på rätt sätt. Man skall använda en stor slev och när man häller, skall man hälla jämnt, så att plätten blir lika tjock både fram och bak. Bakre ändan skall vara lite bredare och den bortre lite smalare så att de ser ut som en toffla. Längden ungefär 15-20 cm och bredden ca 5-10 cm är det vanligaste. I Herzegovina diskuterar damerna gärna vilket recept som är bäst för att undvika att smeten suger åt sig för mycket olja. Vissa har i en sked brännvin i smeten, andra använder yoghurt. Har man tillräckligt varm olja kommer uppsugningen hamna på ett minimum.

Hercegovački uštipci - ca 12 st
(Stekta plättar från Herzegovina)

1 ägg
50 g yoghurt
ca 140-150 g ljummet vatten
3 g salt
250 g vetemjöl.
Ta fram en bunke och ställ den på vågen så att den visar 0 g. Väg upp ägget och häll på yoghurten. Toppa nu med vatten så att dessa vätskorna tillsammans väger 250 g. Tillsätt salt och vetemjöl. Vispa så att smeten blir jämn och klumpfri.
Värm oljan så att den blir riktigt varm och sleva i smet - ca 2-3 plättar i taget beroende på stekpannans storlek. Stek ca 1 minut på varje sida. Plättarna skall bli gyllene. Lägg upp plättarna på hushållspapper så att oljan sugs upp. Servera gärna till frukost med ost, skinka, eller pršut från Herzegovina.