måndag 24 februari 2014

Musaka från Kroatien

Grekisk moussaka är något av en världsklassiker. Den känns igen på sina mjuka auberginer och ostsås. Den kroatiska varianten - snarare en musaka som görs av alla grannländerna och knappast är särskilt kroatisk, saknar båda dessa komponenter. Frågan är om detta ens liknar en moussaka. Det är något av en potatispudding, eller köttfärspaj. Hur som helst - god vardagsmat. Men jämför den inte med grekernas moussaka.

Musaka - 4-5 port

750 g nötfärs
2 ägg
1 gul lök
1 kg fast potatis
2 dl gräddfil
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
salt
peppar

Stek den hackade löken och stek den mjuk i olivolja. I med nötfärs, krydda med oregano och timjan. Bryb köttet lite lätt. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor. Smöra en form och lägg hälften av potatisskivorna i botten av formen, salta lite. På med köttfärsen och täck med andra halvan av potatisarna. Vispa gräddfil och ägg. Häll på över potatisarna. Salta potatisarna. Grädda i ugnen på 175°C i 45-60 minuter. Testa potatisarna med en provnål innan du tar ut formen. Servera med en grönsallad till.