fredag 9 maj 2014

Primorska janjetina - Lamm från Primorje

Primorje är kustdelen precis efter Istra halvön i Kroatien. Här har framdel från lamm fått koka länge ihop med härligt syrliga tomater. Otroligt fräsch rätt, som man äter hela året.
Primorska janjetina - 4 port

½ kg lammkött
1 gul lök
1 tärnad morot
200 g krossade tomater
1 msk hackad persilja
½ hackad selleristjälk
1 tsk rosmarin
1 dl vitt vin
3 dl vatten
salt
peppar

Välj gärna lamm från framdel, skurna skivor av lammlägg, eller grytbitar av bringa, bog etc. Bryn köttet på alla sidor. Hacka löken och stek den mjuk och glansig. Tillsätt alla övriga ingredienser ihop med köttet och låt koka 1½ - 2 timmar. Köttet skall vara helt mört, så att det nästan faller av benen. Servera gärna med ris, eller polenta.