måndag 6 januari 2014

Đuveč - Djuvec

Đuveč är en fantastisk vegetarisk rätt, som inte bara brukar ätas som tillbehör till kött, utan även som en solo rätt. De olika grönsakerna ger fantastisk smak.

Đuveč - 4 port

2 dl olivolja
500 g rödlök
500 g vita paprikor
2 vitlöksklyftor
500 g zucchini
500 g aubergine
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 msk vinäger
2 lagerblad
salt
peppar
1 tsk timjan
200 g risottoris
5 dl buljong

Hacka löken och stek den mjuk och glansig i lite olivolja. Skär paprikan i mindre bitar. Tillsätt olja och vänd ner paprikan och stek tills även den har mjuknat. Tillsätt hackad vitlök och övriga finskurna grönsaker. Stek grönsakerna tills all vätska har kokat bort. Rör i tomatpuré, krossade tomater, timjan samt lagerblad. Häll på buljongen, smaksätt med vinäger, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 min.

Koka riset separat, men avsluta tillagningen innan det har blivit helt klart (vid helt klart vid 20 min, kan du avsluta kokningen vid 15 min). Vänd ner riset i grönsaksröran, rör om och låt koka klart.