måndag 19 maj 2014

Uštipci - Kroatiska plättar

Uštipci liknar mest plättar med socker på. Man gör en enkel pannkaksdeg och steker plättarna i något mer olja än vanliga pannkakor. Uštipci översätts fritt till "nypta", för att ungarna nyper tag i dem när de äts. Vissa kallar även fritule för uštipci, för att man nyper dem vid tillagningen. Vanligt är att man häller i en kapsyl rakija (brännvin) i smeten för att den inte skall dra till sig för mycket olja. Hederlig bondfrukost.
Uštipci - ca 15 st

1 ägg
1 nypa salt
1 tsk socker
500 g vatten
300 g mjöl

Vispa ägget med salt och socker. Tillsätt lite av vattnet, allt mjöl och vispa till en tjock smet. Tillsätt resten av vattnet. 
Värm upp ½ cm olja i en stekpanna. Häll i smeten i långa plättar med hjälp av en såsslev eller stor sked. Stek gyllenbruna på båda sidorna. Låt rinna av på papper. Sockra och servera.