onsdag 16 juli 2014

Punjene tikvice - Fyllda zucchini

Den här rätten är inte bara vacker, den är väldigt god också. Sommartid får man tag på mycket zucchini och när man har tröttnat på de vegetariska alternativen och att grilla skivor av den, rekommenderar jag att du ger dig på det här receptet.
Punjene tikvice - 4 port
(Fyllda zucchini)

4 zucchini (ca 150-200 g styck)
1 gul lök
500 g nötfärs
2 ägg
1 dl risottoris
salt
peppar
1 msk hackad persilja

Såsen:
50 g smör
2 msk vetemjöl
500 g krossade tomater
3 dl vatten
salt
peppar
1 tsk oregano

Skölj zucchini, dela dem på hälften och gröp ur dem, men gör inget hål motsatt sida. Till min hjälp använde jag en äppleurkärnare för att sticka hål i köttet och sedan skära ut med en liten kniv.

Släng inte zucchiniköttet - det kan du tex göra plättar av.
Koka riset halva tiden, så att det fortfarande är lite hårt. Hacka löken och stek den i lite smör, tills den är mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn den lite lätt. Ställ åt sidan och låt svalna något. Krydda med salt, peppar och persilja och vänd ner två ägg. Rör om ordentligt så att du får en fin smet. Fyll zucchinihalvorna med köttfärs.

Smält smöret och vispa ner vetemjölet. Låt mjölet puttra på låg värme ca 3-4 minuter. Häll på krossade tomater och vatten. Krydda med salt, peppar och oregano. Låt koka upp. Lägg ner zucchinihalvorna i den kokande grytan. Sänkt värmen så att grytan sjuder. Låt zucchinihalvorna koka ca 1 timma.

Servera potatismos till.