tisdag 27 maj 2014

Burek od špinata sa feta sirom - Burek med spenat och fetaost

Den perfekta fyllningen i en burek är definitivt fetaost och spenat. Var försiktig med saltet, då fetaosten bidrar med mycket. Perfekt tillbehör till en soppa, eller bara ätas som den är.
Burek od špinata sa feta sirom
(Burek med spenat och fetaost)

Filodeg:
450 g mjöl
260 g varmt vatten
3 msk olja
½ tsk salt

Fyllning:
100 g smör
400 g spenat
400 g fetaost
salt
peppar
(ev. 2 pressade klyftor vitlök)

+ 1 msk torkad persilja/oregano

Gör filodegen enligt anvisningarna här. Smält smöret och droppa hälften av det över hela folodegen. När du förbereder spenaten ser du till att pressa ut så mycket vätska som möjligt för att degen sedan inte skall bli kladdig. Lägg på fyllningen utmed ena kanten. Med hjälp av duken rullar du ihop din burek.

Antingen kan du lägga den på plåten genom att vrida den som en orm. Eller så skär du några plåtlånga längder och kniper ihop ändarna med fingrarna. Pensla med återstående smör och ställ in i ugnen på 175°C. Grädda i 45-50 minuter, eller tills den har fått fin färg.