tisdag 4 november 2014

Fritule sa jabukama - frityrbollar med äpple

Nu när hösten är här och det dräller av fantastiskt goda höstäpplen, passar jag på att riva ner äpplen i fritule smeten. Jag rekommenderar verkligen lite syrligare äpplen, för att bryta av mot det söta. 
Fritule sa jabukama – ca 70-80 st

12 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
1 äggula
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk olja
3 g salt
450 g vetemjöl
2-3 äpplen (syrliga)

0,75 l olja att fritera i
1 dl florsocker att strö på

Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut det med det ljumna vätskan. Vispa i äggula, socker, vaniljsocker, salt och olja. Vänd ner mjölet och slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Riv äpplena grovt och vänd ner i smeten. Rör försiktigt. Låt vila medan oljan värms.

Värm oljan till 170°C och skeda ner smeten i den varma oljan. Fritera tills bullarna är gyllenbruna 
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper och strö till sist florsocker på.
 Fritule är godast när de fortfarande är varma.