söndag 18 november 2012

Savoykåls gryta

Savoykål är kålen med krusiga blad. Den innehåller mycket kalcium, järn, fibrer, C-vitamin och betakaroten. För mig är detta vintermat och mammas gryta som följer nedan är ett stående inslag hela hösten och vintern. Att den dessutom är snabblagad är bara ett plus.
Savoykålsgryta - 4 port


1 savoykål
1 gul lök
½ selleristjälk
5 potatisar
1 morot
1 msk tomatpuré
1 liter buljong
några skivor rökt kött (valfritt)


Hacka lök och selleri och fräs mjuka i olivolja på låg värme i en stor kastrull.


Skär övriga ingredienser i småbitar. Det rökta fläsket kan du antingen lägg i som hela skivor, eller skära i mindre bitar. Den rökta smaken kommer bli fantastisk i den här grytan.

När löken har mjuknat tillsätter du övriga ingredienser, saltar och pepprar och lägger locket på. Sänk värmen när buljongen har kokat upp. Låt koka ca 30-40 minuter, tills kålen är mjuk. Smaka av emellanåt så att den inte blir överkokt. Serveras med gott bröd till

Använder du grönsaksbuljong och utesluter det rökta köttet, kan detta serveras som en vegetarisk rätt.