Mejeri

Här har jag samlat alla mejeri recept, som jag hittills har publicerat på bloggen.
Hårdost
Grönmögelost
Yoghurt
Ostbricka - resultat av ystning
Grynost
Ost - förvaring, tillverkning
Mozzarella
Ricotta
Messmör
Småländsk ostkaka
Syrat smör
Färskost
Kvarg
Äggost
Mascarpone
Filmjölk
Crème fraiche
Snabb ricotta på 3 sätt
Ost ystad med vinäger
Ysta ost utan löpe
Skyr - isländsk yoghurt
Gräddfil
Filbunke
Äkta småländsk ostkaka
Paneer ost på 3 sätt
Ostkaka utan löpe
Vitmögelsost
Fetaost
Kajmak - skorup
Halloumi
Pujina - Dalmatisk ricotta ost
Fatost från Ångermanland 
Mjölksyrakultur - hur du förmognar och gör ost på köpemjölk
Utrustning för ostillverkning i hemmet
Hemmagjord ungost - vitost
Kefir

5 kommentarer:

  1. Vad härligt nördigt! Jag blir alldeles lycklig. Mycket imponerande. Själv ska jag precis göra färskost på filmjölk med grädde i. Det var så jag hittade hit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du hittade lite matnyttigt. Hoppas du provar på fler recept än färskost.

      Radera
  2. Ska läsa mer och njuta i morgon igen. Jag gör mest egna recept, men att inspireras och ta del av tekniker är super. Färskosten har runnit av färdigt och det blev även en bröddeg av vasslen, en burk keso och överblivet ris. Jag delade din blog med min nördiga kusin som gör allt själv, hon blev lycklig.

    SvaraRadera
  3. Hej och tack för en mycket bra matblogg!
    Jag har en fundering vad gäller grädde. Hur utvinner jag den ur mjölken?
    Grannen är mjölkbonde så kör med äkta vara men är fullständig nybörjare på att göra mer än dricka mjölken.

    /Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Oskar. När du hämtat mjölken från din bonde, så låter du den stå över natten i kylskåpet, gärna i en vid kastrull, eller hink tex. På morgonen har all grädde flutit upp till toppen. Du tar en soppslev och tar försiktigt upp grädden. Mycket enkelt.

      Radera