onsdag 9 april 2014

Ostkaka utan löpe

Visst kan man göra ostkaka utan ostlöpe och visst kan man göra den på mjölk från mataffären. Allra snabbast är att använda grynost (keso), men vill man ändå göra allt från grunden, så kommer det i receptet nedan. Denna ostkakan blir smuligare och grynigare än den vanliga.

Ostkaka utan löpe - 8-10 port

2½ liter mjölk
3 msk vinäger
2 ägg
75 g socker
1 dl grädde
2 dl mjölk
75 g malda mandlar
1 malen bittermandel


Koka upp mjölken och häll ner vinäger. Använd vitvins- eller äppelcidervinäger. Så snart ostmassan börjat ysta sig häller du upp massan i en sil så att vasslen hälls bort. Pressa ur all vätska. Du får ca 400-500 g grynost/paneer (som du kan ersätta med butiksköpt Keso om du inte orkar med denna biten).

Vispa ägg och socker fluffigt och häll i grädde och mjölk. Vänd ner de malda mandlarna. Smöra en ugnsfast form med fasta kanter och häll upp smeten i den. Jag använder en form om 24 cm i diameter. In i ugnen på 200°C och grädda i ca 45 minuter och ostkakan har fått vacker färg. Servera ljummen med glass och sylt.