torsdag 6 mars 2014

Äkta småländsk ostkaka

Äkta och äkta...enligt boken Gör din egen ost av Annie Nilsson, skall detta vara receptet på den äkta småländska ostkakan. Här snålas det varken på grädden, eller mandeln och jag kan försäkra er om att detta ÄR den GODASTE ostkakan jag någonsin ätit.

Äkta småländsk ostkaka – 8-16 bitar

5 liter opastöriserad mjölk
3 msk mjöl
1½ msk ostlöpe
4 ägg
1 msk vetemjöl
2½ dl grädde
1½ dl socker
50 g malen mandel
3-5 bittermandlar

Till serveringen:
5 dl grädde
3 dl jordgubbssylt

Värm 4,5 liter mjölk till 37°C. Vispa ut 3 msk vetemjöl i ½ liter kall mjölk. Vispa ner blandningen i mjölken ihop med löpen. Låt stelna 30-40 minuter.

Skär ostmassan med kniv, först i längder och sedan tvärs över så att det blir rutor. Rör försiktigt så att ostbitarna vänder på sig och vasslen kan börja sippra ut mellan massans bitar. Låt stå 30 minuter. Häll av vassla, låt stå 30 min och häll av igen. Häll upp massan i en bunke och pressa ut mer vassla (se bild ovan). Dela massan med fingrarna så den blir grynigt och fint.
Vispa ägg och socker, tillsätt vetemjöl, 2½ dl grädde och malda mandlar/bittermandlar. Häll över ostmassan och rör om. Häll upp i form och grädda i ugnen på 200°C i 1 timma. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt till.