onsdag 12 mars 2014

Havrekex

De här goda kexen kommer från Bonniers Kokbok från 1960. Perfekta att servera på ostbrickan och havren ger fantastisk god smak. Välj vilken form du vill - pepparkaksformarna måste ju användas till något!
Havrekex - ca 45 st

125 g havregryn
125 g mjölk
50 g smör
1 msk socker
1 tsk hjorthornssalt
90 g vetemjöl

Smält smör och värm mjölk, häll över havregrynen och låt vila ca 30 min. Vänd ihop socker, hjorthornssalt och vetemjöl och knåda ihop med havregrynen. Kavla ut degen på mjölad yta och stansa kex i önskad form.
Grädda i ugn på 250°C i ca 7 minuter. Håll koll på dem, då vissa kan bli klara tidigare än andra och bränns lätt.

tisdag 11 mars 2014

Mango lassi

Lassi är en Indisk yoghurtdryck där huvudingrediensen är yoghurt, som blandas med lite vatten för att få önskad konsistens. Den vanligaste tillsatta frukten är faktiskt mango och jag hade en något övermogen sådan hemma, så det fick bli mango lassi till frukosten. Detta får bli bidraget till Månadens sötsak.

Mango lassi - 4 glas

5 dl yoghurt 
1 dl vatten
1 mogen mango
(ev. 1 tsk honung)

Mixa alla ingredienserna i en blender. Smaka av. Om frukten är söt av sig själv behövs ingen sötning, annars tillsätter du sparsamt med honung. Enjoy!

måndag 10 mars 2014

Mramorni kolač od rogača - Tigerkaka med johannesbröd

Bildkälla
Johannesbröd är samma sak som carob, men vad är då allt detta? Johannesbrödsträdet växer på flera ställen i världen och bla. på de dalmatiska öarna. Ön Vis är speciellt känd för dessa och där växer träden i klungor och skapar en härlig skugga. Träden blir otroligt höga och får stora blad, som liknar fikonbladets. Frukten är avlång och liknar sin släkting bönan. I Kroatien torkas frukten när den är mogen och därefter river man den för att ha i kakor, eller så smaksätter man rakija (brännvin) med den. Smaken är fruktig - liknar närmast kanelens...men ändå inte. Semestrar du i Kroatien skall du definitivt ta med en påse riven rogač med dig hem.

Mramorni kolač od rogača
(Tigerkaka med johannesbröd)

4 ägg
300 g socker
200 g smör
150 g mjölk
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk johannesbröd
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna. Rör äggulor, en äggvita och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölken och det avsvalnade smöret. Vänd ihop vetemjöl och bakpulver och blanda med resten av smeten. Vispa äggvitorna och vänd ner dem försiktigt i smeten så att den blir pösig.

Häll bort 1/3 av smeten i en annan skål. I denna skålen lägger du i johannesbrödspulver och vispar.

I den stora smeten tillsätter du vanljsocker och vispar.

Smöra en form och strö den med ströbröd. Häll i hälften av den ljusa smeten. Häll på johannesbröds smeten och till sist den ljusa smeten igen.

I med formen i ugnen på 175°C i 50-60 minuter. Prova med en provnål. Den skall vara helt torr. Låt svalna helt innan du skär kakan.

söndag 9 mars 2014

Aberffraw biscuits - Snäckkakor

Som ni säkert vet är jag väldigt förtjust i gamla lokala recept. Dessa blev jag tipsade om i The Great British Bake Off.  Kakorna kommer från Aberffraw, på ön Anglesey i Storbritannien. De är enkla mördegskakor, som trycks ut i skalet av pilgrimsmusslor, för att få ett vackert mönster. Så sött och prinsessigt. Mina döttrar är som tokiga!
Aberffraw biscuits -  10 st
(Snäckkakor)

125 g mjukt smör
75 g socker
1 krm salt
200 g vetemjöl

+ 50 g socker att doppa i

Vispa det mjuka smöret ihop med sockret. Tillsätt salt och vetemjöl och knåda ihop degen. Låt vila i kylskåpet 30 min. Dela degen i 10 bitar och rulla små bullar. Doppa ena sidan av bullen i strösocker och tryck samma sida med handflatan mot snäckskalet. Kakan blir ca 7 cm i diameter. Ställ kakorna med den räfflade sidan uppåt på ett bakplåts papper. Låt dem vila i kylen 30 min. Om kakorna inte får vila kallt, har de lättare att tappa den räfflade formen från snäckan.

 Grädda kakorna på 175°C i 15-20 minuter.

lördag 8 mars 2014

Nötfylld Mouwaraqa

Idag får det bli snabbesök i Libanon för något sött. Mouwaraqa är en filodegs bakelse fylld med olika sorters nötter. Den går ganska snabbt att göra. Jag har medvetet gjort ett recept med mindre socker, detta för att man skall kunna söta till själv med florsocker på, om man tycker att det inte är sött nog.
Nötfylld Mouwaraqa

Filodeg
150 g mjöl
90 g varmt vatten
1 msk olja
1 nypa salt

+ 25 g smör

Fyllning
60 mandlar
100 g valnötter
30 g socker

Börja med att göra filodegen. Knåda ihop alla ingredienserna och låt degen vila i 1 timma.

Under tiden mixar du nötterna och sockret i en blender.

Ta fram en ren bordsduk och mjöla den lite lätt. Ta degen och kavla ut den på den mjölade duken. Se hela tiden till att även degen är mjölad. Det skall bli supertunt och något större än en ugnsplåt. Använd en sådan här pinne (kallas oklagija på kroatiska) att kavla med.

Har du ingen sådan pinne att kavla med, är det inte helt kört. Alternativt kan du olja in degen innan du låter den vila. Detta gör att den blir mycket mer töjbar. Då kan du dra ut den försiktigt med händerna. Vill du anskaffa pinne, så säljs det rundstavar på byggvaruhus för en billig penning.

Smält smöret. Snitta degen så att den får en snygg och rund form. Skvätt hälften av det smälta smöret över degen - smöret gör degen frasig och smakrik. Strö på nötfyllningen, men inte ända ut i kanterna. Nyp ett hål i mitten av degen.

 Rulla nu degen långsamt och försiktigt mot ytterkanterna, tills du får en lång orm. Forma till en snäcka.
  Pensla snäckan med resten av smöret och lägg den på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175°C i 40-45 minuter.

Vill du se hur riktiga proffs rullar Mouwaraqa, så finns den här mycket underhållande videon. Receptet är inte hämtat härifrån, men väl inspirationen. 

fredag 7 mars 2014

Engelska frukost muffins med levain

Jag gillar verkligen dessa frukostmuffins. De är lagom stora för att kunna äta flera halvor med olika pålägg på. Jag börjar med ost, går vidare till skinka och avslutar med en god marmelad. Svårigheten med muffinsarna är att inte bränna dem när man gräddar dem i stekpannan. Tricket är att inte göra dem för höga och att hålla en riktigt låg temperatur i stekpannan, som ni ser lyckas jag inte riktigt med alla, men de är åtminstone inte degiga inuti.
Engelska muffins med levain - 8-10 st

150 g levain
10 g salt
500 g vetemjöl
325 g mjölk

+ 1 dl mannagryn

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Knåda ihop alla mjöl med ljummen mjölk, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda igenom degen. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 2 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper och strö på mannagryn. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och platta till den till ca 1½ cm tjocklek. Stansa med en rund stans om ca 7-8 cm i diameter och lägg bullarna på bakplåten. Du kommer få ihop ca 8-10 muffins. Kanterna som du inte blir över efter stansningen kanske räcker till en muffin eller två, men spara en bit till nästa levain bak.

Låt bröden jäsa på plåt i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Grädda i stekpanna/gjutjärnspanna, som är lätt inoljad. Värm till medel och sänk värmen till lägsta. Gräddar man på för hög värme kommer muffinsarna bli brända på ovan och undersidan. Gräddningen tar totalt 15-20 minuter. Vänd ofta i början för att behålla formen. Håll koll på sidorna. Ser de fortfarande degiga ut, är muffinsarna inte klara. Dela dem med gaffel, för att få vacker ojämn yta. Rosta i brödrosten och servera med smör och sylt.

torsdag 6 mars 2014

Äkta småländsk ostkaka

Äkta och äkta...enligt boken Gör din egen ost av Annie Nilsson, skall detta vara receptet på den äkta småländska ostkakan. Här snålas det varken på grädden, eller mandeln och jag kan försäkra er om att detta ÄR den GODASTE ostkakan jag någonsin ätit.

Äkta småländsk ostkaka – 8-16 bitar

5 liter opastöriserad mjölk
3 msk mjöl
1½ msk ostlöpe
4 ägg
1 msk vetemjöl
2½ dl grädde
1½ dl socker
50 g malen mandel
3-5 bittermandlar

Till serveringen:
5 dl grädde
3 dl jordgubbssylt

Värm 4,5 liter mjölk till 37°C. Vispa ut 3 msk vetemjöl i ½ liter kall mjölk. Vispa ner blandningen i mjölken ihop med löpen. Låt stelna 30-40 minuter.

Skär ostmassan med kniv, först i längder och sedan tvärs över så att det blir rutor. Rör försiktigt så att ostbitarna vänder på sig och vasslen kan börja sippra ut mellan massans bitar. Låt stå 30 minuter. Häll av vassla, låt stå 30 min och häll av igen. Häll upp massan i en bunke och pressa ut mer vassla (se bild ovan). Dela massan med fingrarna så den blir grynigt och fint.
Vispa ägg och socker, tillsätt vetemjöl, 2½ dl grädde och malda mandlar/bittermandlar. Häll över ostmassan och rör om. Häll upp i form och grädda i ugnen på 200°C i 1 timma. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt till.