lördag 7 december 2013

Fransk grov senap


Förra året bjöd jag på en väldigt god honungssenap. Denna julen blir det en stark och härlig fransk senap.



Moutarde maison - ca 2 dl

Blötlägg
25 g gula senapsfrön
25 g bruna senapsfrön
50 g vinäger
75 g vatten
i någon timma.

Tillsätt
30 g rapsolja
20 g honung
30 g vetemjöl
5 g salt
Mixa med stavmixer.

Klart!
 Originalreceptet går att finna här.

fredag 6 december 2013

Drömkola

Vill man inte basera sitt kola recept på grädde så kan jag varmt rekommendera det här receptet med kokosmjölk. Ursprungsreceptet kommer från Renée Voltaire och innehåller en hel del rawprodukter. Jag har förenklat detta men håller fast vid kokosmjölken, som gör det hela såååå gott.

Drömkola

100 g smör
6 dl socker
240 g sirap
40 g kakao
4 dl kokosmjölk
½ tsk salt
100 g hackade mandlar

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till nästan lägsta och låt koka tills termometern visar 140-145°C. Rör om då och då. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte kolorna tillräckligt höga.

Häll den heta kolasmeten i formen, strö över hackade mandlar och ställ utomhus för att svalna helt. 
Stjälp upp kola klumpen på en skärbräda och skär i bitar och slå in i cellofan.

torsdag 5 december 2013

Saffranskrans

Barnen har tjatat om lussebullar sedan mitten av november. Jag tänkte inleda lite lätt med en saffranskrans, så får vi se om det blir några lussebullar. Man skall ju hinna äta upp allt också...


Saffranskrans - 14 bullar

Saffransdeg med jäst
25 g jäst
490 g fingervarm mjölk
½-1 g saffran
5 g salt
150 g socker
750 g vetemjöl
125 g mjukt smör

Topping
1 ägg
25 g mandlar

Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör så att det löser sig. Häll på resten av mjölken och tillsätt saffran, socker och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en deg. Tillsätt det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1-1½ timma. Få inte för dig att smälta smöret. De mest saftiga och luftiga bullarna får man av att man knådar in smöret.

Dela degen i två delar och dela sedan varje del i 7 delar. Runddriv till bullar och lägg 7 st ganska tätt i en ring. Lägg de övriga 7 bullarna i vartannat mellanrum så att det formar en vacker krans. Låt jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg och strö på lite finhackade mandlar. 

 Grädda kransen i ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler och bryt av bullar.

onsdag 4 december 2013

Chokladkola

Har du inte fått nog av kola skall du även testa detta recept. Här använder jag mörk sirap, som ger en ljuvlig karamellsmak. Du kan även doppa kolorna i smält choklad.
Chokladkola

50 g smör
2 dl vispgrädde
400 g socker
500 g mörk sirap
2 msk kakao
½ tsk salt

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till nästan lägsta och låt koka tills termometern visar 140-145°C. Rör om då och då. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte kolorna tillräckligt höga.

Häll den heta kolasmeten i formen och ställ utomhus för att svalna helt. 
Stjälp upp kola klumpen på en skärbräda och skär i bitar och slå in i cellofan.

tisdag 3 december 2013

Broby pepparkakor



Receptet till det här otroligt goda och krispiga små pepparkakorna hittade jag som ett urklipp i en gammal kokbok. De verkar inte ha något att göra med köpevarianten, som säljs i butik, men vem vet vem det var som kom på receptet?

Broby pepparkakor - 40 st

200 g socker
200 g smör
1 msk sirap
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 nypa salt
2 tsk bikarbonat
1 ägg
425 g vetemjöl
 Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Tillsätt sirap och kryddor. 
Vispa i ägget. Vänd ihop mjöl och bikarbonat och knåda ihop till en fin och len degklump.

 Dela degen till 40 bitar och rulla dem till kulor som du plattar till lite lätt. Grädda i ugnen på 200°C i max 15 minuter.

 Låt svalna på galler.

Originalreceptet ser ni ovan.

måndag 2 december 2013

Ljus gräddkola

I vår familj köper vi sällan godis. Främst för att jag inte vill att lördagen skall bli som för många barn att man vräker i sig godiset och sedan spyr upp det...har sett detta hos vissa. Istället skall godis förknippas med kalas och kalasa gör ungarna tillräckligt för att få i sig minst en godispåse varannan vecka under året, eller däromkring. Nu när julen närmar sig kokar vi egen kola och slår in i cellofan. Detta skall ungarna ge bort till släktingarna i julklapp. Här kommer ett klassiskt recept från en gammal barnkokbok.
Gräddkola

50 g smör
2 dl vispgrädde
400 g socker
500 g ljus sirap
½ tsk salt
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till nästan lägsta och låt koka tills termometern visar 140-145°C. Håll temperaturen! Rör om då och då. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte kolorna tillräckligt höga.

Häll den heta kolasmeten i formen och ställ utomhus för att svalna helt. 

 Stjälp upp kola klumpen på en skärbräda och skär i bitar och slå in i cellofan.

söndag 1 december 2013

Vinglögg med glöggessens

Julstressen har officiellt börjat i och med första advent. Idag bjuder jag därför på ett recept, som kräver lite vila och tar lite tid och du behöver typ...inte göra någonting under tiden som du väntar. Bra va? Kryddningen kan man variera lite som man vill, men i huvudsak används dominerande kryddor, så överdriv inte med någon av dem.
Vinglögg med glöggessens - lite drygt 1 liter

Glöggessens
5 g pomerans (skalet)
10-12 g kanelstång
5 g kardemummakärnor
2 tsk nejlikor
(1 liten stjärnanis)
25 g färsk skivad ingefära
3 dl cognac


Ta fram en glasburk och häll väg upp alla kryddorna i den. Häll på cognacen, locket på och låt stå 1-2 veckor och dra. Essensen kommer mörkna märkbart. Sila och förvara mörkt och svalt. Essensen räcker till 2-3 liter vin.

Vinglögg
1 liter rödvin
100-150 g socker
1-1½ dl glöggessens
Häll vinet över sockret och låt dra över natten. Blanda vinet med 1-1½ dl glöggessens. Låt stå ca 1 vecka. Värm glöggen, men se till att den inte kokar och tappar all alkohol. Den här glöggen skall man bli lite varm av. Smaka av sötman och servera med lite russin och mandlar.