tisdag 7 maj 2013

Potatiskaka med getost och crème fraiche

Till gott stekt kött passar denna goda potatiskaka. Se bara till att potatisskivorna skivas tunt, så blir den klar i tid.
Potatiskaka med getost och crème fraiche - 6 port

1½ kg fast potatis
250 g crème fraiche
200 g chèvreost
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
peppar
2 ägg
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika

Skala potatisarna. Skiva dem riktigt tunt, gärna med en mandolin. Smält crème fraiche och chèvreost i en kastrull. Häll osten över potatisarna. Strö över kryddorna och till sist de vispade äggen. Rör om och vänd ner i en ugnsfast form. Baka på 200°C i 45 minuter. Stick potatisarna med en sticka innan du tar ut formen, för att vara säker på att de är klara.
Receptet har jag hittat här.

måndag 6 maj 2013

Hemmagjord crème fraiche

Tanken var att det här skulle bli gräddfil, men jag lät vasslen rinna av alldeles för mycket och för länge, så det blev crème fraiche istället. Inte fy skam, det behöver jag också i köket.


Crème fraiche

5 dl grädde
5 dl fil

Blanda ihop både grädde och fil och ställ i rumstemperatur.
Efter 12 timmar ser det ut så här. Lite pudding liknande.

Ganska rinnigt. Nu häller jag upp detta i en ren kökshandduk och i en sil så att det får rinna av 12 timmar i kylen.

Resultaten blev denna jätte-goda crème fraiche, med lagom mycket syra. Jag vägde aldrig massan.

söndag 5 maj 2013

Tex-mex meny: hemmagjorda tortillas, guacamole, salsa mm.

Har ni också barn som tjoar och skriker av lycka när man meddelar att det blir tex-mex middag? Vi älskar små-plock hemma hos oss och naturligtvis gör vi allt från grunden. Vi använder inga färdigköpta kryddpåsar utan kryddar med riktiga kryddor. Vill du laga efter dessa recept behöver du överhuvudtaget inte besöka tex-mex hyllan i butiken - bra va?
 
Vetetortillas - 20 st
1 kg vetemjöl
1 msk bakpulver
525 g vatten
3 msk olja
25 g salt

Blanda mjöl och bakpulver. Häll på vatten, olja och salt och knåda till en smidig deg. Du kan låta degen vila tills du fixar med annat som skall upp på bordet. Dela degen i 20 bitar och rulla till små bullar. Kavla ut till runda platta pannkakor på mjölat bakbord. Pensla en stekpanna med lite olja och stek tortillabröden i stekpannan. Lägg dem på hög på varandra och linda in med handdukar. Servera dem varma. Jag vill bara förvarna att i och med att dessa tortillas av fredags-stressade anledningar bakas med bakpulver, så blir de något tråkiga om de får svalna och återuppvärms. Vill du baka med jäst, eller surdeg - testa gärna några av mina tunnbrödsrecept i BRÖD SVERIGE mappen, uteslut dock kryddorna. Originalreceptet kommer från Brunkenbergs bageri.

Salsa - ½ liter
1 hackad lök
1 hackad selleristjälk
1 hackad vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 chili/cayennepeppar
salt
peppar
1 msk hackad persilja

Stek löken och selleristjälken glansiga i lite olja. Vänd ner den hackade vitlöken, krossade tomater, hackad chili (eller cayennepeppar), salt och peppar. Låt koka ca en kvart till en tjock salsa. Smaka av sältan och strö över hackad persilja. Emellanåt passar jag på att koka med lite bönor i salsan. Ett bra sätt att få ungarna att äta bönor, när de är indränkta i sås.
Guacamole 
2 urgröpta, mogna avokado
½ citron, juicen
½ finhackad gul lök
1 hackad vitlök
1 hackad jalapeño
1 tsk salt
1 krm peppar

Blanda ihop samtliga ingredienser. Antingen kör du ihop dem med en stavmixer, eller så krossar du dem med en mortel. Smaka av och korrigera med syra och sälta. Tips! Tänk på att Guacamolen lätt blir brun om den inte serveras med en gång. Skall du inte servera med en gång, lägg ner kärnan i röran och lägg på plast, så håller den färgen bra.
Spicy chicken eller kryddig köttfärs
700 g kycklingfiléer i tärningar/700 g nötfärs
1 msk spiskummin
2 vitlökar
salt
peppar
1 msk paprika
1 tsk cayennepeppar

Använder du kyckling, gnid in kycklingen med kryddorna och stek bitarna i en stekpanna. Använder du köttfärs, stek i en stekpanna och krydda när köttet är brynt.

Sådär - alla delar klara. Under tiden har du så klart hackat upp tomater, sallat, gurka, rödlök, rivit ost, lagt upp majs och gräddfil...eller vad man nu vill ha på.

lördag 4 maj 2013

Libanesisk meny: Hummus, Baba Ganoush, Falafel, Tabbouleh, Tahinisås

Jag fick med mig en stor påse av fasters goda, små kikärtor i somras. Dessa har stått i skåpet och glömts bort och nu när jag har rensat blir det dags att använda dem. Denna libanesiska meny består av hemmagjorda röror, bollar och bröd. Inga kryddmixer eller dylikt.

Skall du göra både hummus och falafel behöver du totalt 3½ dl kikärtor. Det sägs att små fina kikärtor är de bästa, så välj gärna sådana om du har möjlighet. Rensa ordentligt så att du får bort både stenar och skal delar. Det går inte att använda kikärtor ur burk när du gör falafel. De skall vara okokta, annars faller smeten ihop.
Blötlägg i vatten över natten, gärna i 12 timmar och låt svälla. Skölj och häll bort blötläggningsvattnet.

Falafel - 30 st bollar
2½ dl torra kikärtor som du sedan har blötlagt
2 dl ströbröd
1 gul lök
1 näve hackad persilja
4 vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
1 krm peppar
ca 1 dl vatten
750 ml olja att fritera i

Riv lök och vitlök. Mixa sedan alla ingredienserna till falafeln till en fast smet med stavmixer. Du kommer behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens och för att bladen skall kunna rotera. Smeten skall bli så pass fast att du kan forma bollar, men inte för lös. Häll inte på allt vatten med en gång. Vill du inte ha gröna bollar kan du mixa utan persiljan. Rör istället i den efter att du har mixat smeten.

 
Forma bollar.

Fritera dem på 170°C tills de har blivit lätt gyllenbruna.

Baba Ganoush - ett par deciliter
1 stor aubergine
½-1 dl tahini
½ citron, juicen
1 vitlök
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk hackad persilja

Skölj auberginen och picka dem med en gaffel. Baka den på 250°C i ca 15 minuter, eller tills den känns mjuk.
Dela auberginen och baka den ytterligare 10 minuter.

Skrapa ur köttet och mixa det med allt utom olivoljan och persiljan. Häll upp i ett fat och strö på lite persilja och ringla över olivolja.


Hummus - ett par deciliter
1 dl torkade kikärtor, som du sedan har blötlagt
½ dl tahini
½ citron, juicen
1 vitlök
1 krm spiskummin
salt
olivolja
1 msk hackad persilja

Koka kikärtorna tills de har blivit mjuka. Jag kokar mina i tryckkokare 15 minuter och sedan ytterligare en kort stund utan lock. I vanlig kastrull kan det ta 1-1½ timma. Mixa kikärtorna med allt utom olivoljan och persiljan. Häll upp i ett fat och strö på lite persilja och ringla över olivolja.

Tahinisås - drygt en deciliter
½ dl tahini
½ dl vatten
2 msk citronjuice
1 liten vitlöksklyfta
salt
1 msk hackad persilja

Blanda ihop tahini och vatten. Rör tills såsen har tjocknat. Smaksätt med övriga ingredienser.

Tabbouleh - 6 port
4 portioner kokt bulgur
6 blad romansallat
½ kg tomater
2 dl hackad persilja
salt
peppar

Koka upp bulgur enligt instruktionerna på förpackningen. Finns inga instruktioner - gör som med ris. Hacka tomaterna och blanda ihop med hackad persilja, salt och peppar. Tvätta sallats bladen och lägg upp lite bulgur i botten. Strö på tomathacket.
Servera falafel med pitabröd och tomathack, samt hummus och baba ganoush. I bakgrunden ser du tabbouleh-gondolerna. Recept på pitabröd kommer i ett annat inlägg.

fredag 3 maj 2013

Hemmagjord grillkrydda

Min make är en riktig grillkrydde fanatiker. Jag tycker egentligen att det räcker med salt och peppar när man grillar, men vissa vanor går inte att ändra. De senaste åren har jag blandat egna blandningar som bestått av 60 % salt, 30% paprikapulver och 10% svartpeppar. I år skall jag dra i lite mer smak. Det är inte nödvändigt att följa mängderna exakt. Du kanske gillar mer lök, mer vitlök och mer chili, då drar du på med de smaksättarna. Ta helt enkelt vad du har i kryddhyllan. Använd gärna förra årets torkade örter.
Grillkrydda

½ kg havssalt
3 dl paprikapulver
1 torkad lök
1 torkad vitlöksklyfta
4 tsk torkad libbsticka
3 tsk torkad rosmarin
4 tsk svartpeppar
2 torkade röda chili
2 torkade salviablad
2 nävar torkad purjolök

Torkad lök och vitlök kan du så klart köpa i matbutiken, men här gör vi det från grunden. Löken grovriver du och vitlöken finriver du. Sprid ut det på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på ca 70°C tills det är helt snustorrt. Låt stå i rumstemperatur så att all fukt försvinner. Jag rekommenderar inte att du torkar dessa två i rumstemperatur - det luktar över hela huset.

Purjolöksändar får man alltid över, dessa skär du i mindre skivor och låter torka på ett bakplåtspapper i rumstemperatur. Förvara i en glasburk.

Mixa ihop lök, vitlök, libbsticka, rosmarin, svartpeppar, röd chili, salvia och purjolök till ett pulver. Häll upp salt och paprika i en skål och vänd ner de mixade örterna. Rör om och nu har du din grillkrydda. Förvara i en tätslutande burk.

torsdag 2 maj 2013

Grönsakslandet - inne och ute

Våren kommer verkligen sent i år, det kan vi nog alla enas om. För oss som är otåliga och vill ha skörd redan i juni, gäller det att förså inne i huset. Jag har små krukor på matbordet och i alla fönster som solen når, men jag tror det kommer dröja ytterligare någon vecka innan de här sköra plantorna får hälsa på utomhus.
Persilja i fönstret och en liten Tom Thumb sallad i krukan som tydligen skall vara en snabbväxare.
Plantorna börjar växa ur sina krukor, så nu börjar jag undra om de kommer klara sig. Skall jag ta ut dem och täcka med fiberduk? Nä, de klarar nog inte frosten och så måste man vänja dem långsamt vid att vara ute.

Som tur är har jag det här lilla portabla växthuset, som jag släpar ut så fort jag tror att temperaturen är någotsånär gynnsam för växterna. Det gäller att vara vaksam för kylan, så jag har en termometer liggandes mellan plantorna och ser till att det inte blir för kallt (presseningen dras igen helt) och blir det för varmt öppnar jag i botten för att släppa in lite av den svala luften.

Här samsas olika kryddor som Basilika, Oregano, Selleri, Libbsticka och Timjan. Tomatplantor, Chili och Jalapeños börjar redan växa ur sina krukor och blir det lika blött och kallt som förra sommaren så får de nog bo inomhus helt.

Förra året gjorde jag misstaget och glömde öppna presseningen innan jag gick till jobbet. Detta resulterade i att alla mina plantor hade dött tills jag kommit hem. Termometern visade 50-60 grader och jag fällde en tår över allt arbete jag lagt ner till ingen nytta. Endast två jalapeño plantor hade överlevt. Båda gav mig många jalapeños i vinter och den ena av dem lever än.

Här ovan experimenterar jag med ett gäng olika zucchini och pumpa sorter. Dessa kommer bli en utmaning att få att växa. I ett annat fönster har jag ställt några mandelpotatisar, som jag tror jag kommer lägga ner i jorden nästa vecka när det ryktas om 18 grader.

Ute är det liv i luckan bland de övervintrande växterna. Här har gräslöken släppt sina första späda strån och vitlöken kikar fram sedan länge. Vitlöksklyftorna satte jag i höstas innan frosten kom och det går inte ett år att jag hoppar över vitlökar - vad gott det blir!

Rabarbern kikade fram ganska tidigt, men nu har knölarna blivit fler och den verkar vilja besöka oss, men är fasligt blyg. Jag har tre rabarberplantor och fick väldigt mycket att skörda förra året, så jag hoppas på lika god skörd i år. Det skall göras rabarber sylt i år har jag bestämt.

Min stora vår-överraskning är den här härliga Manché salladen. Den är också en övervintrare. Man sår salladen på hösten, täcker med fiberduk. Den växer upp lite grand innan frosten kommer. På våren växer den till sig rejält och jag kan redan nu börja skörda och äta av den. Detta är tredje vintern jag provar på det här och det funkar över all förväntan. Ruccola salladen är också en snabbväxande variant och den sådde jag igår för att få skörd om en månad.

För er som undrar, jag bor i zon 3-4, med ganska blåsigt läge. Nu hoppas jag bara att mördarsniglarna håller sig borta och inte äter upp allt man har kämpat med.

onsdag 1 maj 2013

Panerad oxtunga

Ni som inte fick nog av gårdagens tunga och funderar vad man kan ha den till mer än som smörgåspålägg kommer gilla det här. En riktigt lantlig och enkel måltid. Båda flickorna slevade i sig av maten med god aptit.
Panerad oxtunga - 4 port

8 skivor oxtunga
1 ägg
1 dl vetemjöl
1½ dl ströbröd
 Skiva oxtungan i ½ cm tjocka skivor. Doppa skivorna i mjöl, sedan vispat ägg och till sist i ströbröd. 
Detaljerade panerings instruktioner hittar du här.

Stek skivorna i ½ cm het olja, på båda sidorna tills skivorna har blivit gyllenbruna.
Lite hemsyrad surkål serveras till maten.

Gärna potatismos till och en obligatorisk smörklick i moset. Mums.