Om mig

1975 föddes jag i Göteborg och bor numera i Partille. Jag är mor till två flickor och hustru till en händig man. I mitt liv kommer familjen först och det är efter den filosofin vi lever. Föräldrarna kom till Sverige från Kroatien på slutet av 60-talet, som arbetskraft. Med en fot i varje land, har känslan av rotlöshet alltid funnits där. I matlagningens värld behöver man inte välja var man vill bo, välja nationalitet, eller visa pass. Här är gränserna öppna att blanda, utforska och njuta av alla kulturer.

Under studietiden arbetade jag i en matbutik med chark och delikatesser och fick lära mig mycket om vad processad mat innehåller och att stycka - vilket jag haft mycket stor nytta av i livet. Som liten var jag en kräsen matvägrare, men som vuxen blev jag en matälskare.
 
Ledordet i mitt liv är passion och finns den inte där, är det inte värt att kasta bort en dag i livet för något man inte brinner för.

/Sandra

57 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg! Tack för fina recept

    SvaraRadera
  2. Du skriver helt fantastiskt levande! Tack för spännande recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla rara för så fina ord.

      Radera
  3. Hittade precis din blog när jag letade efter recept på burek. Så nu är det inte bara burek jag ska försöka laga efter att ha sett recepten här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag börjar själv bli lite lusten.

      Radera
  4. Vilken härlig blogg och vilka spännande recept.Man vill laga allt nu. Hittade hit genom Matklubben. Hälsningar Magdalena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du hittade hit Magdalena.

      Radera
  5. En underbar stämning här på bloggen! Ingen reklam eller doft av höga ambitioner. Bli aldrig känd! En ny prenumerant Juliana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit Juliana. Tack för de fina orden.

      Radera
  6. Står här med tio liter vassle efter ostkakebak och söker tips på messmör. Hittar din blogg och upptäcker en guldgruva för matälskare och Balkanfans. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra. Lycka till med messmöret!

      Radera
  7. Råkade titta in på din blogg häromdan, namnet doftade Adriatiska havet, och jag har nog blivit stammis här... Vilken inspirationskälla, jag kommer säkert att återvända en hel del...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra, du är så välkommen! Hade inte varit illa med lite Adriatisk värme denna kalla dag!

      Radera
  8. Hej! Äntligen har jag hittat din blogg med god husmanskost från Balkan...blir överlycklig! NU ska jag bara våga prova laga rätterna :) /Sonja i Skåne

    SvaraRadera
  9. Blev sugen på fritule som min mor brukade göra ofta och kom in på din blogg. Nu ska jag och dottern baka ihop det dock ska vi ha även russin (som mamma alltid haft). Kul att även hitta en blogg med traditionel mat från dalmacijen. En återkommande läsare och användare av dina recept. Dennis (Zadar).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart att du ska ha russin i. Jag gör varannan gång med, varannan utan. Alltid är det någon som blir nöjd :)Kommer du på några fler recept från Dalmatien får du påminna mig, mamma tycks ha glömt allt...

      Radera
  10. Vilken härlig blogg! Massa spännande recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra Elena. Välkommen åter.

      Radera
  11. Vilken underbar blogg du har. Jag kan fastna timmesvis vid den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt roligt att höra Maggan. Hälsningar...

      Radera
  12. Birgitta Skager23 mars 2014 15:11

    Hej Sandra! Hittade äntligen din blogg. Hade sparat ditt "sista" mail du skickade till mig när jag slutade jobba. Där fanns en länk hit. Kul att kolla runt. Nu ska jag bjuda gubben på lite bröd och mat från Kroatien. Hoppas du har det bra. Hörde att fd jobbarkompisarna skulle på studiebesök. Synd att jag inte fick tillfälle att träffa dig. Men jag kanske tittar in när jag har vägarna förbi ;) /Birgitta Skager

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta. Vad roligt att du hör av dig. Hoppas livet leker som tidsmiljonär. Du är väldigt välkommen om du någon gång är i närheten. Hoppas vi både hörs och ses. Många kramar.

      Radera
  13. Underbara recepter och konster du har! Mozzarella osten blev toppen och samt osten! Du är härlig och bäst helt enkelt bara. Fortsätt med det du gör! Tack! mvh. Niklaus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt fina beröm! Jag har mer konster på gång ;)

      Radera
  14. Jag har läst alla inlägg i din blogg nu och måste säga att detta är den absolut bästa blogg jag läst. Jag är kock till yrket och tycker att det finns för mycket bloggar med trist innehåll, men denna är underbar :-) Jag älskar att du gör allt från grunden och visar hur enkelt det faktiskt är. Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inget dåligt betyg. Jag blir jätte-glad och tackar så hemskt mycket.

      Radera
  15. Så sant som det är sag Sandra! Grejen är den att du kan konsten att förmedla känslan i skrift, helt underbart. Min mor är också från den "importerade" 60-tals jobbarklassen från sydliga breddgrader. Hon har fört vidare matlagningskänslan till mig som jag nu försöker föra vidare till mina barn & barnbarn. Tack för att du finns och hjälper mig i mitt arbete! : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra Salle! Hoppas vi hörs på bloggen igen.

      Radera
  16. Jätte bra recept! Jag har testat flera gånger, det är lätt att följa de olika recepten tack vare fina bilder. Både spännande och gott. Nu sprider jag denna blogg till mina kompisar också. Tack! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen så roligt att höra. Vad glad jag blir.

      Radera
  17. Som en kroatiska (som kom hit som ung tjej på 90-talet) är jag så himla glad över att ha hittat din blogg! :) Kul att se recept från Balkan (sådana som jag själv tyvärr har tappat bort) blandade med recept från mitt kära Jämtland. Tack för bloggen!
    /Mirna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra Mirna. Du får höra av dig om det är något du saknar bland de kroatiska recepten...jag själv glömmer allt vad mamma och mormor brukade laga. Sitter och äter Rozata, som snart dyker upp på bloggen.

      Svako dobro
      /Sandra

      Radera
  18. Hej! Underbar blogg du har. Är själv kroat och min pappa kommer från Šibenik / Lozovac. Kan man möjligen få reda på ditt efternamn/flicknamn? Rätt säker på att min pappa känner till dina föräldrar :)
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen vad roligt. Min pappa kommer också från Lozovac - närmare bestämt Konjevrate. Tänk om man har hittat någon borttappad släkting tro? På höger sida under receptförteckningen finns ett KONTAKTFORMULÄR där man kan skicka privata meddelanden. Skicka mig ett meddelande där, så får vi kolla upp allt.

      Trevlig helg
      /Sandra

      Radera
  19. Hej på dig. Jag tackar dig för alla fina recept till matlagning och bakning. Mycket påminner mig om mina gamla släktingars maträtter och bakverk. Tycker mycket om din blogg; fortsätt .
    Hälsning Christian

    SvaraRadera
  20. Tack Sandra för att du delar med dig! Det här är precis vad jag letat efter, länge.................
    Många av de här maträtterna är jag uppvuxen med och har försökt göra på egen hand, med varierande resultat. Att få recepten "översatta" på svenska och dessutom så pedagogiskt förklarade är himmelrike!
    Mvh Katarina Lendic Åsberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra Katarina. Berätta gärna vad du tycker om recepten när du provat dem och om det saknas något recept, så säg bara till.

      /Sandra

      Radera
  21. Tack för alla recept, grym blogg!!
    /Cleo, Kristianstad

    SvaraRadera
  22. Jättekul blogg! Har länge varit sugen på att göra egen ost, nu står fyra olika ostar å mognar här hemma :) kommer även att testa ett gäng olika recept till!

    Nicklas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj så kul. Berätta gärna hur det går. Det kommer fler inlägg i mejeri avdelningen efter sommaren.

      Radera
  23. Makalös blogg! Jag håller på att läsa igenom alla inlägg från början till slut, och överväldigas av allt som ser gott ut och som jag vill testa. Jag kan ge bort alla mina kokböcker och bara hänga här resten av livet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena, vilket makalöst bra betyg. Hoppas vi hörs igen.

      Radera
  24. Nu har jag följt din blogg något år. Du gör ett kanonjobb. Lägger upp din blogg i min bloggroll.
    Särskilt kul tycker jag din kartläggning av de svensk landskapsbröden är. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina vänliga ord, Patrick. Hittade mycket roligt på din blogg också. Skall visa eldspisen för maken - han kommer bli eld och lågor.

      Radera
  25. Vilken kanonblogg, mina barn har fått länken så slipper jag skriva ner en massa kroatiska recept själv ☺ tack!

    SvaraRadera
  26. Hejsan!
    Hittade precis din sida. Wow, vilken lycka! Var på jakt efter recept på egengjord ost, och här fanns ju massor. Tack för det.
    Såg att du har likadan form som jag såg en på film på you tube använda för att vända ostarna och befria dem från vasslan. Var finns dessa att köpa? och vad heter dessa?
    Blev så inspirerad så nu vill jag bara prova att göra ost. Hälsningar Britt-Marie Sundin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Britt-Marie. Min plastostformar har jag köpt på Kemikalia. Sedan har jag en i trä som jag har köpt på en loppis/antikbutik. /Sandra

      Radera
  27. Hej Sandra,
    Hittade just din sida när jag sökte efter recept på en kroatisk kaka med fikon. Var i Brela för ett par veckor sedan och har fikon (halvtorkade) med hem som jag vill använd. Vi åt en kaka(skuren ruta) med flera bottnar med fikon emellan..vet ej vad den heter. Tror inte du har med detta recept... Jätteglad att hitta alla andra recept dock, ska testa en hel del och bjuda pappa på(han är från Zagorje).
    / Helen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helen. Nej, jag har inte detta recept. Tror att det kanske kan vara Splitska Torta: http://www.coolinarika.com/recept/spliska-torta/
      Hoppas du hittar annat kul att laga här.
      /Sandra

      Radera
  28. Tack för en underbar blogg! Jag jättenyfiken på Öronmusslingar och tänkte försöka hitta några. Bor också i Partille, har vi i våra skogar här alltså? Smakar dom verkligen bacon? /Mona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de smakar verkligen bacon när man steker dem :) Öronmusslingarna hittade jag i Mölnlycke växande på en stubbe. Lycka till med sökandet.
      /Sandra

      Radera