måndag 22 augusti 2016

Hemmagjort pålägg av fläskfilé

Eget pålägg kan man ju lätt göra av överbliven stek. Är man hjärtligt trött på pyttipanna, är det bara att skära upp resterna så tunt det bara går och använda som smörgåspålägg. I detta recept går jag steget längre och gör hemmagjort pålägg. Dagen till ära blir det fläskfilé.
Hemmagjort pålägg av fläskfilé

1 st fläskfilé
2 msk havssalt
½ dl ljus soja
½ dl koncentrerad svartvinbärsjuice
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Putsa fläskfilén från senor och fett. Strö över saltet och gnid in filén ordentligt. Det kan tyckas vara mycket salt för en sådan liten bit, men tänk på att saltet skall tränga igenom hela filén och få den att smaka gott även mitt i.
Lägg köttbiten i en påse. Häll på övriga ingredienser och massera runt lite. Förslut påsen och lägg den i kylskåpet att stå 1½-2 dygn. Vänd gärna paketet efter halva tiden.
Skölj av filén och klappa den torr med hushållspapper. Bind upp den med steksnöre, så att köttet blir tätt och fint. Lägg den i en ugnsform och ställ in i ugnen på 125°C. Köttet skall INTE brynas innan ugnsbakningen. Låt stå i ugnen ca 45 minuter om det är en liten filé. Arbetar du med ett större köttstycke så kan det vara säkrast att använda termometer. Låt svalna innan du skär i tunna skivor.