torsdag 3 mars 2016

Tekakor - Hälsingland

Det är dags att gå vidare till nästa landskap och turen har kommit till Hälsingland. Den här gången har jag letat recept i boken Gålsgevder: om seder, bruk och mattraditioner i Jättendal av Jättendals hembygdsförening. Boken innehåller en hel del fina recept som skall provas, så mer kommer. Detta
är ett bidrag från Sylvia Johansson, från Häggviken Lindsta. Jag har bytt ut margarinet mot smör i originalreceptet.

Tekakor - 12 st

10 g jäst
500 g mjölk
125 g smör
75 g socker
20 g salt
900 g vetemjöl

Smält smöret på medelvärme och häll på mjölken. Låt värmas till ljummet. Häll över jästen och lös upp den. Tillsätt socker och salt och lös upp. Knåda ner vetemjölet. Låt jäsa 1-1½ timma. Forma till tekakor och nagga med gaffel. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Grädda i ugnen på 225°C i 10 minuter. Låt svalna övertäckta så att kakorna håller sig mjuka.