torsdag 24 mars 2016

Glödhoppor - Hälsingland

Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här.

Glödhoppor - 12-16 kakor

500 g filmjölk
200 g honung/sirap
15 g salt
10 g bikarbonat
720 g rågsikt

Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar.

Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel.
Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.