torsdag 18 februari 2016

Mustigt rågbröd med rågkross

Det här goda brödet har jag bakat regelbundet varje helg sedan jul. Min mage har krävt grovt och fiberrikt, efter all julmat. Två tunna skivor med lite gott pålägg håller dig mätt en lång stund.

Mustigt rågbröd med rågkross - 1 limpa

100 g rågkross
400 g vatten
200 g levain
200 g vatten
10 g salt
2 msk mörk sirap
400 g grovt rågmjöl

Börja med att väga upp rågkross och häll på kokhett vatten. Låt stå och dra tills det har svalnat, ca 2-3 timmar, eller över natten. Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Smöra en brödform om 1½ liter. Häll upp den relativt lösa degen i formen. Platta och släta till med fuktig hand. Strö på lite rågmjöl och picka med en kina pinne, så att degen får andas. Låt jäsa övertäckt i  ca 3 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med någon deciliter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Kör in formen i ugnen och grädda i 60 minuter. Ta ut formen och låt vila övertäckt i 10 minuter innan du stjälper upp brödet. Linda omgående in det i 2 kökshanddukar så att ingen fukt kan lämna brödet. Låt stå tills brödet svalnat. Förvara i plastpåse i kylen. Brödet är godast efter ca 2 dagar och om du ämnar att äta upp det under arbetsveckan, behöver du inte frysa in det.