söndag 15 november 2015

Slanci - salta portionsbröd

I Sverige käkar studenterna nötter och nudlar, i Kroatien blir det slanci och yoghurt. Slanci känns nyttiga för att de inte är söta, men det är ju trots allt bröd. Kan vara käckt att äta lite ost, skinka och grönsaker till.

Slanci - 16 st

25 g jäst
500 g mjölk
750 g vetemjöl
10 g salt
1 msk socker

Topping
3 msk vetemjöl
1 msk salt
4 msk vatten

Lös upp jästen i mjölken, tillsätt salt och socker och låt jäsa i ungefär 1 timma. Dela degen i 16 bullar. Platta till varje bulle, kavla ut lite lätt och forma till en triangel med händerna. Rulla ihop från den bredaste sidan. Rulla ut dem till ca 20 cm långa bröd. Lägg bröden med snibben nedåt, så att de hålls fast vid gräddningen. Lägg bröden med 1-2 cm mellanrum, mellan varandra. De skall gå ihop efter gräddningen. Låt jäsa i 45 minuter.

Vispa ihop den salta toppingen. När bröden är färdigjästa ställer du in dem i ugnen på 225°C och grädda och gräddar i 5 minuter. Ta ut dem och sprid ut toppingen från höger till vänster sida fram och tillbaka så att det bildar ränder. Grädda ytterligare ca 15 minuter, eller tills de fått vacker färg. Bröden skall bli bruna och toppingen kommer vara blek. Täck med en kökshandduk så att de blir mjuka.

Perfekt som mellanmål, eller till kallskuret.