torsdag 16 juli 2015

Tuttul - Dalarna

Här kommer ett recept på tunnbröd från Rättvik i Dalarna. Receptet kommer från en av Morbergs böcker och tydligen är Tuttul en annan benämning för Tunnbröd i de här trakterna. Gott bröd är det.

Tuttul - 10 st, 30 cm i diameter

10 g jäst
500 g vatten
400 g kokt potatis pressad
15 g salt
25 g sirap
½ tsk stött anis och fänkål
500 g vetemjöl
200 g rågsikt
50 g mjukt smör

Smula jästen. Häll på ljummet vatten, vänd ner pressad potatis, salt, sirap och kryddor. Vänd ner mjöl och knåda ihop till en fast deg. Låt jäsa 1-1½ timma.

Dela degen i 10 bitar. Kavla gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje sida. Stapla bröden på varandra och täck med duk så att de håller sig mjuka.