torsdag 2 juli 2015

Mjukt bröd - Medelpad

Från Ljustorps Hembygdsförening i Medelpad kommer det här goda receptet på mjuka tunnbröd. Originalreceptet ger en stor mängd vid bak av 50 st kakor och det ingår hela 2 flaskor sirap. Jag minskar som vanligt på sötman och anpassar degen till att bli lite fastare, för att slippa använda så mycket till utbakningen. Gott gott!

Mjukt bröd - 10 st tunnbröd om 30 cm i diameter

10 g jäst
650 g mjölk
20 g salt
50 g sirap
1 tsk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
100 g rågmjöl
900 g vetemjöl
65 g mjukt smör

Smula jästen. Häll på ljummen mjölk, vänd ner salt, kryddor och sirap. Vispa så att jäst, socker och salt löser sig. Vänd ner mjöl och knåda lätt. Tillsätt det mjuka smöret och knåda ihop till en fast och smidig deg. Låt jäsa 1-1½ timma.
Dela degen i 10-12 bitar. Gör du fler bitar blir det lite mindre bröd (ca 20 cm i diameter). Vid delning i 10 bitar kan du kavla ut bullarna till ca 30 cm kakor. Kavla gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje sida. Stapla bröden på varandra och täck med duk så att de håller sig mjuka.