torsdag 21 maj 2015

Havregrynsbröd

Den här havregrynslimpan är mitt favoritbröd. Det svåraste i framtagningen av det här receptet har varit att beräkna hur mycket vätska det skall vara i. Gröten är ju fuktig och kan lätt lura en när man beräknar. Detta bröd bör helst jäsa i en jäskorg, annars flyter det ut väldigt. Det är dock bra om man håller sig till nedan rekommenderad vätskemängd, då detta ger den perfekta fluffiga texturen. Har man ingen form att jäsa brödet i, men ändå vill ha ett högt bröd, kan man utesluta 50 g vatten.
Havregrynslimpa

2 dl havregryn
4 dl vatten
10 g jäst/250 g levain
250 g vatten
20 g salt
100 g grahamsmjöl
500 g vetemjöl

Börja med att koka havregrynsgröt. Om man vill kan man börja med att rosta havregrynen. Det ger extra god smak på brödet. Häll upp 2 dl havregryn i din gryta och rosta på hög värme i några enstaka minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner vid. Häll på 4 dl vatten och koka gröten som vanligt. Låt svalna helt.

Om du bakar med jäst: blanda ihop alla ingredienserna till degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma ett runt bröd. Mjöla en brödkorg och lägg upp brödet. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Forma brödet enligt ovan. Låt jäsa övertäckt i  ca 3 timmar. 
Sätt ugnen på 250°C. Lägg in en plåt, som värms upp samtidigt. I botten av ugnen lägger du en ugnsform med en liter vatten i så att det blir fuktigt i ugnen. Stjälp upp brödet på den heta plåten och grädda i ca 40 minuter. Låt brödet svalna på galler.