torsdag 30 april 2015

Hvarska gregada - Fiskgryta från Hvar

I en Gregada från ön Hvar ingår det förutom fisk även skaldjur. Traditionellt brukade fiskaren slänga i lite blandad småfisk, bläckfisk och skaldjur. Kort och gott, släng i det du hittar i fiskdisken som tilltalar. Använd gärna fisk med fast kött.
Hvarska gregada (4 port)
(Fiskgryta från Hvar)

1 gul lök
1 msk hackad persilja
5 fasta potatisar
8 dl vatten
2 dl vitt vin
1 lagerblad
2 hela fiskar med vitt fast kött (tex. seabream eller havsaborre)
4 kräftor
salt
peppar

Finhacka löken och stek den mjuk och glansig i olivolja. Tillsätt persilja och lagerblad. Skala och skiva potatisarna och vänd ner dem. Täck med vatten och vin. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Smaksätt buljongen med salt och peppar.
Fiskarna fjällas och tas ur. Har du inte möjlighet att fjälla utomhus, så tipsar jag om att använda pappret du fick från fiskbilen och täcka väggar och sidor så att fjällen inte sprätter runt.
Lägg ner fiskarna hela som de är i grytan. Locket skall vara av. Låt sjuda (svag värme i ca 25-30 minuter. Vänd gärna fiskarna försiktigt vid halvtid. Kräftorna lägger du i de sista 5 minuterna. Gärna lock på, så att de ångas.