torsdag 5 mars 2015

Rågbröd med nakenhavre

Jag bakar mest vitt bröd hemma, då familjen föredrar detta, men byter gärna ut delar av det finmalda vetemjölet till graham- eller rågmjöl. Ibland bakar jag lite grövre bröd och då kan det bli en del protester. Den här limpan har lite mer vetemjöl än en vanligt i grov limpa. Jag har bakat mitt bröd in en stor Pullman form, men det går bra att använda två stycken 1½ liters formar istället och grädda lite kortare.
Rågbröd med nakenhavre - 1 stor eller 2 små limpor

100 g nakenhavre
10 g jäst eller 300 g levain
700 g vatten
300 g vetemjöl
300 g rågmjöl
20 g salt

Väg upp nakenhavren och blötlägg i 1 timma. Koka 20 minuter och låt svalna.

Om du bakar med jäst: blanda ihop degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Smöra formen/formarna med lite smör och sleva upp degen. Strö lite mjöl på degen och picka med en pinne. Jäs ca 40 minuter.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Rör degen kort. Smöra formen/formarna med lite smör och sleva upp degen. Strö lite mjöl på degen och picka med en pinne. Låt jäsa i  rumstemperatur ca 3 timmar.
Ugnen värmer du till 225°C. Brödet gräddas i ca 50-60 minuter. Linda in brödet i en handduk. Insidan skall vara 96°C.