måndag 30 mars 2015

Frigane lignje - Stekta bläckfiskar



Små bläckfiskar hör till vardagsmaten i Dalmatien. Alla barn älskar dem. Bläckfiskarna tillagas stekta, fyllda, grillade och i risotto. Möjligheterna är oändliga. Vad man inte gör med dem är att just fritera dem...det är faktiskt ganska ovanligt. Denna tillagningsmetod, som kallas frigane eller pržene skulle jag vilja säga är ett mellanting mellan att steka och fritera dem. Det ingår ingen frityrsmet, men bläckfiskarna får ändå en frasig och icke-flottig yta. 

Frigane lignje - 4 port
(Stekta bläckfiskar)

1 kg små bläckfiskar
2 dl vetemjöl
salt
svartpeppar

Rensa bläckfisken utan att skära upp kroppen - instruktioner hittar du här. Skär kroppen i skivor så att det blir ringar. Häll upp mjölet i en skål. Strö generöst med salt och peppar i mjölet och blanda.
I en kastrull med höga kanter häller du upp ca 3-5 cm neutral olja och hettar upp den till 170°C. Låt gärna termometern stå kvar i kastrullen. Vänd ner bläckfisken i mjölet och lägg försiktigt ner bitarna i den heta oljan. Oljan kan få för sig att koka över - var aktsam. Rör om så att bitarna vänder på sig och efter ca 1 minut i oljan är de klara. Lägg upp på hushållspapper. 

Kolla av termometern innan du lägger ner fler bläckfiskar. Om oljan är för sval kommer bläckfiskarna bli mjuka istället för frasiga. Invänta istället att temperaturen höjer sig och stek inte så många bitar åt gången.

Servera med pommes och citron.