lördag 21 februari 2015

Kornbröd - Härjedalen

Det är ganska svårt att baka med kornmjöl, men i det här receptet används korngryn. Korngryn går att hitta i de flesta välsorterade matbutiker och förpackningen ser tex. ut så här. Korngrynen kokas till en gröt, som sedan rörs ner i degen. Kornen ger en viss crunch och bidrar med en diskret sötma. Mycket gott tycker jag. Tips om Korngrynsbröd hittade jag i Karl-Johan Börjessons bok Landskapsbröd under just Härjedalen.

Korngrynslimpa - 1 limpa

¾ dl korngryn
+ vatten
10 g jäst eller 200 g levain
490 g vatten
75 g rågmjöl
675 g vetemjöl
15 g salt

Koka upp korngrynen enligt anvisningarna på förpackningen. Grynen skall vara helt genomkokta. Låt svalna till rumstemperatur. 

Om du bakar med jäst: blanda ihop degen med korngrynen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma en limpa och lägg i en smord brödform om minst 1½ liter. Jäs ca 40 minuter.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma en limpa och lägg i en smord brödform om minst 1½ liter. Låt jäsa i  rumstemperatur ca 3-4 timmar. Man kan också låta degen jäsa i kylskåpet delar, eller hela tiden av jäsningen (ca 8-10 timmar).  
Ugnen värmer du till 225°C. Brödet gräddas i ca 35 minuter, tills det blivit gyllenbrunt. Låt svalna på galler. Insidan skall vara 92-96°C.