tisdag 17 februari 2015

Kaprijske fritule - Frityrbollar från ön Kaprije


Mina föräldrar kommer från byarna i trakten kring staden Šibenik i Kroatien. I Šibeniks arkipelag ligger ön Kaprije och detta recept har publicerats av en dam med rötter från ön. Originalreceptet vill att man använder mandariner och just mandariner odlas särskilt i Neretva dalen, vilket gör att de är ganska vanliga utmed den Adriatiska kusten. Jag ersätter dessa med apelsin.

Kaprijske fritule - 1 liten skål
(Frityrbollar från ön Kaprije)

75 g torkade fikon
2 msk rom
100 g mjölk
200 g naturell yoghurt
Skalet av 1 apelsin
70 g saft av 1 apelsin
20 g socker
10 g vaniljsocker
1 nypa salt300 g vetemjöl
15 g bakpulver

Friteringen:
750 ml olja

Dekoration:
½ dl florsocker

Finhacka fikonen och häll på rom. Rör om så att alla delar täcks i vätskan, som kommer sugas upp.

Väg upp mjölk, yoghurt, saft från apelsin och riv i apelsinskalet. Rör ner socker, vaniljsocker och salt. Väg upp vetemjöl och bakpulver, rör om och rör ner i smeten. Slå smeten spänstig med en träslev. Vänd ner de torkade fikonen.
Värm upp oljan till 170°C och skeda i matskedsstora klickar i oljan. De här frityrbollarna är lite roliga. De sjunker ner som stenar till botten för att sedan flyga upp med ett ljudlöst plopp. Rör gärna med en slev i botten på kastrullen, för de kan få för sig att fastna. Så fort de blivit gyllenbruna vänder du dem och tar sedan upp dem med hålslev att rinna av på papper. Strö på florsocker och njut.