lördag 13 december 2014

Nötkola

En perfekt kola får inte vara för mjuk så att den rinner ut när man har skurit den i bitar. Den får inte heller vara för hård, så att man känner att tänderna lossnar när man biter i den. Gränsen är hårfin och därför mäter jag alltid med sockertermometer, eller stektermometer. Även om värmen kan vara ojämn i kastrullen, så har man åtminstone något hum om hur det hela kommer sluta. Kulprov lyckas man med redan vid 120°C, men för att få den perfekta kolan behövs ytterligare några grader. Pricken över i är nötterna. Mums vad gott!
Nötkola

50 g smör
2 dl vispgrädde
400 g socker
500 g ljus sirap
½ tsk salt
75 g hackade mandlar
Lägg alla ingredienserna (utom nötter) i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till nästan lägsta och låt koka tills termometern visar 140-145°C. Håll temperaturen! Rör om då och då. Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte kolorna tillräckligt höga.
Häll den heta kolasmeten i formen, strö på nötterna och ställ utomhus för att svalna helt. Stjälp upp kola klumpen på en skärbräda och skär i bitar och slå in i cellofan, eller lägg i en burk. Förvara i rumstemperatur.