söndag 7 december 2014

Chokladfudge

Förra julen var en riktig fudge-jul. Jag kokade whiskeyfudge tills armarna värkte av allt rörande. I år skall jag väl växla lite mellan godbitarna, men fudge måste vi ha. Hoppas chokladfudgen faller er i smaken. Vi älskar den.
Chokladfudge - ca 50 bitar

150 g smör
500 g socker
30 g kakao
5 g salt
400 g kondenserad mjölk
2 dl grädde

Smält smöret. Vänd ihop sockret och kakaon för att undvika att kakaon klumpar sig. Vänd ner alla övriga ingredienser. Låt smeten koka på svag värme och rör hela tiden, då den har väldigt lätt för att bränna vid. Mät temperaturen med sockertermometer. Låt smeten koka tills den uppnått 116°C.
Ställ kastrullen åt sidan på ett fast underlag och sätt igång att vispa. Smeten kommer bli ljusna något och tjocka till sig märkbart. När den har uppnått tjocklek chokladpudding är den klar.
Klä en form med non-stick bakplåtspapper. Jag använde en form om 17x25 cm. Formen får inte vara för stor för då blir inte fudge bitarna tillräckligt höga. Häll upp smeten i formen. Låt smeten svalna och ställ sedan in den i kylen och låt stå över natten. Skär sedan upp i 2,5x2,5 cm stora bitar.
Fudgen går bra att förvara i rumstemperatur, gärna med bakplåtspapper mellan lagren. Då smeten innehåller både grädde och smör rekommenderar jag att dessa äts upp inom 10 dagar.