torsdag 13 november 2014

Hemmagjord beef jerky

Jag är väldigt förtjust i alla sorters torkade frukter och har torkat drivor av äpplen denna höst. Nu har turen kommit till torkat nötkött, för jag är väldigt förtjust i att ha något att tugga på när jag blir sugen på kvällarna. När torkmaskinen ändå stod framme...
Kryddningen kan du variera efter eget tycke och smak. Vill du ha spicy öser du på med cayennepeppar, vill du bara ha salt och peppar så kör du på det. Jag rekommenderar inte att krydda med vitlök och vanlig lök då det kan få hela huset att stinka under torkningen. Det torkade köttet äter du som snacks, eller tar med på utflykt och lägger ner i en soppa tex.
Beef jerky

1 kg magert nötkött (fransyska, rostbiff, filé, nötrulle, flankstek, ryggbiff)
20 g salt
2 g svartpeppar
2 g torkad timjan
Putsa köttet från senor och fett. Fettet kan få köttet att härskna även i torkat tillstånd, så det skall bort. Skär köttet i tunna skivor ca 2-3 mm tjocka. Kan vara lättast att göra detta när köttet är lite halvfruset. Det är inte nödvändigt att banka köttet papperstunt. När man väl skall tugga i sig det är det godare med en köttbit än en chipsbit som går sönder. Stöt ihop saltet med de övriga kryddorna och krydda köttet. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Lägg köttet på torkollorna och torka på max 50°C, funkar lika bra i ugn, men ställ gärna en slev mellan luckan och ugnen, så att fukten kan sippra ut. Det blir klart efter ca 10-12 timmar. Förvara tätförslutet, torrt, mörkt och svalt i ca 6 månader.