torsdag 25 september 2014

Smörgåstårta med räkor

Smörgåstårta är kanske inget man ställer sig och pillar med på en vanlig vardag, men det var precis det jag gjorde här. Vi har uppsägningar på jobbet och man känner sig lite deppig, så vad skulle jag göra när jag kom hem för att få tankarna på annat? Jo, det fick bli lite terapi, för det gäller att hålla tungan rätt i mun när man pillar med smörgåstårta. Så varsågoda - min terapitårta!
Smörgåstårta med räkor - ca 12 bitar

Tårtbottnar
10 g jäst
250 g vatten
250 g mjölk
15 g salt
750 g vetemjöl

Fyllning I
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 hackat ägg
5 st cornichones
salt
peppar
cayennepeppar
½ kg oskalade räkor

Fyllning II
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 dl hackade kokta haricot vertes
salt
peppar
1½ dl grovriven ost

Dekor
100 g färskost naturell
1 dl creme fraiche
2 salladsblad
16 st små miniplommontomater
1 hårdkokt ägg i klyftor
1 kg oskalade räkor

Börja med brödet: rör ut jästen i lite varm vätska och tillsätt resten av vattnet och mjölken. Tillsätt salt och vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timma. Tryck ut degen i en rund kakform, som du har strött med mjöl. Låt jäsa ca 30 min. Skjutsa in den i ugnen på 250°C och grädda i ca 30 minuter. Vänd ut ur formen och låt svalna helt. Skär bort kanterna på alla sidor och skär ut tre hyfsat raka bottnar.

Fyllning I: Skala räkorna och grovhacka dem. Hacka ägg och cornichones. Rör ihop med övriga ingredienser, ej smör. Smaka av med kryddorna.

Fyllning II: Hacka de gröna bönorna och riv osten. Rör ihop med övriga ingredienser, ej smör. Smaka av med kryddorna.

Smöra de båda understa tårtbottnarna. Bred på fyllningarna. Det kan kännas som mycket fyllning, men brödet måste suga åt sig av den för att bli mjuk och god. Undvik att pressa, så att fyllningarna inte rinner ut. Bred på färskost på den sista botten innan du lägger den på de övriga.
Bred på creme fraiche på sidorna av tårtan. Finhacka salladsbladen och tryck mot kanterna så har du fått en liten gräsmattekant. Dela miniplommontomaterna på hälften och dekorera runt tårtan. Till sist travar du på räkorna i mitten.

Använd fantasin och dekorera mera med citronskivor, apelsinskivor och gurkskivor också.