söndag 28 september 2014

Hemmagjord paprika ajvar

Årets ajvar har jag endast baserat på paprika. Det vanligaste är att man kokar paprikorna med auberginer till en krämig röra. Många tycker dock att äkta ajvar endast görs på paprika. Ajvar är en röra från Makedonien, men tillagas i många andra länder i balkanområdet. Servera gärna till grillat.
Hemmagjord paprika ajvar - 3-4 kg

8 kilo röda spetspaprikor
4 dl rapsolja/solrosolja
1 dl äppelcidervinäger
5 starka chili
salt

Börja med att införskaffa en rejäl mängd röda spetspaprikor. Utländska butiker, grossisthandlare. Finns det kanske någon makedonsk förening i stan, så kan det finnas försäljning i anslutning till dessa.
Grilla paprikorna, eller baka dem i ugnen ända tills skinnet har blivit bränt. Paprikan kommer mjukna av detta och kärnhuset kommer kunna dras loss på nolltid. Så fort paprikorna är klara, lägger du ner dem i en kastrull och lägger locket på. Paprikorna kommer mjukna så att du lätt kan arbeta med dem.

Nu drar du ut kärnhuset.

Skrapar bort kärnorna....

...och skär paprikorna i 4 långa delar. Det är inte nödvändigt att skala/dra av skinnet från paprikorna till ajvar. Skär dem i småbitar.

Häll upp ca ½ dl olja i botten på en stor kastrull, vänd ner paprikor och finhackad chili och sätt igång och rör. Låt röran koka upp och sänk sedan värmen till det lägsta och låt puttra i ca 2 timmar. Nu är det dags att ta fram stavmixern. Paprikorna skall inte mixas till en slät puré, utan grovmixas. Ta det lugnt och försiktigt. Det skall gärna finnas hela paprika bitar här och där. Om man vill kan man mala paprikorna i en köttkvarn innan man sätter igång och kokar dem. Se denna tillagningsmetoden här.

Nu skall ajvaren puttra ca 1 timma till. Oljan skall tillsättas pö om pö, lite i taget.

För att kontrollera om ajvaren är klar, klicka 1 tsk ajvar på en tallrik och ställ i kylen i ett par minuter. Vänd upp tallriken så att ajvaren glider. Klicken skall hålla ihop och glida långsamt. Det går också bra att mäta med en sylttermometer, som skall visa 100°C. Häll upp het ajvar i varma glasburkar, som du har steriliserat i ugnen på 100°C i 30 min. Locket på med en gång. Förvara så svalt och mörkt det går, helst i kylskåp.