måndag 25 augusti 2014

Aprikossylt

Aprikossylt är en av de vanligaste sylttyperna vid Medelhavet. Får man tag på fina, köttiga aprikoser, som är lite för mjuka skall man verkligen passa på att göra aprikossylt. I det här receptet kokar man först upp sockret med vattnet tills det når en hög temperatur och lägger sist i frukten (tips från Jan Hedhs bok). Denna metod ger mer fruktsmak och förkortar koktiden.
Aprikossylt - ca 1,7 kg
½ liter vatten
1,2 kg socker
2 kg aprikoser
Blanda ihop vatten och socker och låt koka på högsta värme tills det uppnått 112-114°C.
Vänd ner de urkärnade och klyftade aprikoserna. Skala dem inte - helt onödigt! När syltmassan kokar upp kommer det skumma väldigt. Skumma av allt som samlas på ytan. Skummet innehåller en del orenheter och skummar man av ordentligt får man en sylt med lång hållbarhet.
Det tar någon timma att få rätt konsistens på sylten. Mät med en termometer. Temperaturen skall vara ca 104-105°C för att ha fått rätt konsistens. Så fort sylten är klar häller du upp den i glasburkar (som du tidigare har diskat ur och låtit stå i ugnen på 100°C i minst 30 min) och sätter locket på (som också har diskats och fått stå i ugnen bredvid sin glasburk). Låt nu burkarna stå och svalna och förvara sedan svalt.

Sylten kan tyckas lite rinnig, men efter ett par dagar i kylen har den fått rätt konsistens.