söndag 6 juli 2014

Kornbröd

Efter ölbryggningen fick jag lite kornflingor över och passade på att göra ett väldigt rustikt, men saftigt bröd.

Kornbröd - 1 limpa

100 g kornflingor
250 g hett vatten
250 g levain
400 g vatten
100 g grahamsmjöl
650 g vetemjöl
15 g salt

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Väg upp kornflingorna och skålla dem med det heta vattnet. Låt stå över natten.
Blanda ihop mjöl med vatten, salt och levain, samt de skållade kornflingorna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Stjälp upp degen på bakbord, platta ut och vik ihop till ett kuvert. Lägg degen i en väl mjölad brödkorg med vecken i bitten av korgen och låt jäsa i ca 2 timmar. Ugnen värmer du till 250°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som sprider ånga. Stjälp upp degen på het plåt, spraya med vatten och kör in det i ugnen. Brödet gräddas i ca 35-45 minuter, tills det blivit gyllenbrunt. Det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer. Låt svalna på galler.