tisdag 8 juli 2014

Hjortronglass

Frysrensning pågår och dessa hjortron hade jag tänkt göra parfait av i vintras, men glömde av det. Nu när älgen nästan är uppkäkad har jag hittat lite av varje i frysen, som jag glömt laga godsaker av. Får du tillgång till färska hjortron, så går det naturligtvis lika bra.
Hjortronglass

5 ägg
5 dl grädde
2 dl socker
1 apelsin
250 g hjortron 

Följ instruktionerna för glasstillverkning här.

Separera äggen. Vispa äggvitor till styva toppar. Vispa äggulor med socker tills det smeten ljusnar och blir fluffig. Vispa grädden. Vänd ner grädden i ägguleblandningen. Svep in den försiktigt med slickepott, så att du behåller så mycket luft som möjligt. Vänd sedan ner äggvitorna på samma sätt.
Ställ in i frysen i ca 2 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vänd ner 200 g tinade hjortron. Vispa ordentligt med vispen.

Ställ tillbaka i frysen i ca 2 timmar. Vispa igenom igen. Låt frysa ytterligare 2 timmar. Häll upp den mjukglassliknande smeten i en behållare med lock. Glassen går att äta omgående eller så fryser du ner den helt.

Då denna glassen inte innehåller lika mycket luft, som en som tillverkas i glassmaskin eller i fabrik, så behöver den tina lite innan du kan göra kulor av den. Ta fram den 20-30 minuter innan den skall ätas. Dekorera med lite hjortron.