torsdag 22 maj 2014

Tjockkaken - Västerbotten

Jag bakar vidare i Västerbotten och det är dags för lite grövre bröd. Låt dig inte förskräckas av att brödet enbart bakas på råg. Det här brödet blir ändå ganska mjukt och framförallt smakrikt. Genom att man "sötar till" rågmjölet innan bakningen, förlänger man hållbarheten på brödet. Detta blev perfekt att ha med till jobbet hela veckan.

Tjockkaken - 6 st

Skållning
500 g rågmjöl
400 g mjölk

Degen
2 dl ljummet vatten
10 g jäst
10 g salt

Hetta upp mjölken så att den nästan kokar och häll den över mjölet. Arbeta med en slev. Forma till en klump och linda in i plastfolie. Låt stå 8-12 timmar.

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och knåda ihop med gårdagens deg. Degen kommer nu bli något lösare. Täck degen med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timma. Dela degen i 6 delar, tjocka kakor ca 2 cm höga. Lägg dem på bakplåt och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225°C och grädda i 20 min. Ta ut dem ur ugnen och täck med en kökshandduk. Låt svalna helt. Förvara i plastpåse i kylskåpet.

Receptet kommer från ett utskick från Västerbottens läns hembygdsförening 1974. Det kommer från Vilhelmina och så här lyder originalet: "Tjockkaken" bakades av en deg stöpt på rå-mjöl och mjölk som fått stå och söttna, d. v. s. man slog något varmvatten på degen och den fick stå ett dygn. Det blev då söt, vilket gav brödet fin smak. Sedan tillsattes jäst och degen fick jäsa några timmar, varefter den bakades ut till tumstjocka kakor. Dessa fick återigen jäsa en stund innan de gräddades. De färdiggräddade bröden var ca 2 tum tjocka.