tisdag 13 maj 2014

Morski valovi - Kalastårta

Den här otroligt lätta tårtan är inget kroatiskt påfund, utan snarare min mammas benämning på tårtan, som alltid serverades på kalas hemma hos oss under 80- och 90-talet. I Sverige kallas den Brita tårta, Kalastårta (Vår Kokbok), Pinocchiotårta, Glömmingetårta, eller Herrgårdstårta. Att mamma valt att kalla den Morski valovi (havets vågor) har helt enkelt med marängens vågliknande finish att göra.
Morski valovi - 10-12 port

2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kall mjölk
125 g smält avsvalnat smör
1 msk vaniljsocker
1 näve flagad mandel

Fyllning
3 dl grädde
1 msk florsocker
250 g frukt/bär

Vispa 1 dl socker och äggulor till en ljus smet. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt. Tillsätt mjölk och smält smör och vispa ihop. Bred ut smeten på bakplåtspapper.

Vispa äggvitor hårt. Tillsätt 1 dl socker och vaniljsocker.  Se till att marängen blir riktigt hård så att det bildas toppar, annars kommer du inte få något vackert mönster på tårtan. Bred marängen över smeten och strö eventuellt flagad mandel över.

Grädda i ugnen på 175°C i 20-25 minuter. Låt svalna 10 minuter. Dela kakan på hälften och dra loss den från bakplåtspappret. Låt svalna helt.

Vispa grädden och tillsätt florsocker. Vispa igenom. Bred grädden över en av kakans halvor. Strö på bär, eller frukt och lägg på den andra halvan av kakan.  Ovan t.v. blåbär och röda vinbär. Ovan t.h. hallon.


Perfekt till barnkalas.