onsdag 14 maj 2014

Majslimpor

Min yngsta dotter, en kräsen 7-åring, är väldigt förtjust i majsbröd. Hon väntar alltid förväntansfullt på att brödet skall tas ut ur ugnen så att hon omgående kan skära en skiva och bre på rejält med smör. Det här brödet blir lite kompakt och passar utmärkt till grytor tex.
Majslimpor - 2 mindre limpor

300 g majsmjöl
450 g vetemjöl
525 g vatten
15 g salt
250 g levain

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Blanda ihop mjöl med vatten, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma. Ta bort en bit levain att baka med till nästa gång.

Stjälp upp degen på bakbord, dela på hälften och forma till limpor. Lägg limporna i väl mjölade brödkorgar om du har sådana, annars låter du dem jäsa på plåt i ca 2 timmar. Ugnen värmer du till 250°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som sprider ånga. Stjälp upp dem på het plåt och slitsa med kniv innan du kör in dem i ugnen. Limporna gräddas i ca 30 minuter, tills de blivit gyllenbruna. det skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer. Låt svalna på galler.